Thajsko je světovým lídrem ve využití konopí

Thajsko má enormní potenciál stát se jedním z nejsilnějších globálních hráčů v oblasti průmyslového využití konopí.

Zároveň si nechce nechat ujít šanci získat během příštích pěti let značný podíl na cca 16 miliardách USD celosvětového trhu s uvedenou komoditou. Česká republika též v minulých letech přispěla sdílením vlastních zkušeností a nejlepší praxe k rozvoji progresivního thajského přístupu (mj. navázáním spolupráce s místní univerzitou), který dnes mohou využít i čeští podnikatelé a vývozci.

Ilustrační fotografie

Svým způsobem revoluce v postoji státu a společnosti k „závadné“ rostlině proběhla již v roce 2018, kdy se Thajsko stalo první zemí v Asii, která legalizovala pěstování a využívání konopí pro lékařské, kosmetické a další účely. V průběhu poslední doby tak vzniklo minimálně pět dodavatelských řetězců se zájmem o plodinu a její zpracování zejm. z oblasti potravinářství, výroby nápojů, léčiv a hygienických potřeb či textilního průmyslu.

Pod hlavičkou a ve spolupráci s americkou firmou Geneomics Global bylo v severothajském městě Chiang Mai založeno inovační centrum (Global Hemp Innovation Collaboration Centre), které bude sloužit jako konzultační, vědecko-výzkumná a koordinační základna nejen pro obchodníky (např. Thai Industrial Hemp Trade Association / TIHTA), ale i pro jednotlivé farmáře a producenty suroviny (např. HempThai).

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

V této souvislosti je vhodné zmínit i aktivitu ZÚ Bangkok, která již v roce 2019 přispěla k uzavření dohody o vzájemné spolupráci mezi českými experty a vedením Fakulty farmaceutických věd Chulalongkornovy univerzity.

Thajská vláda, v čele s hlavním propagátorem – ministrem zdravotnictví Anutinem, si od rozvoje tohoto nového sektoru slibuje také posílení incomingového turistického ruchu se zaměřením na léčebné a kosmetické pobyty bohatší klientely z USA, Evropy, ostatních asijských zemí či Blízkého východu. Podíl aktivit souvisejících s konopím na ekonomice země se v dlouhodobém horizontu odhaduje až na několik desítek procent HDP souběžně se vznikem cca 17 milionů nových pracovních míst.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bangkoku (Thajsko). Autor: Aleš Ždimera, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Thajsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod | Průmysl | Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme