Titul EY Podnikatel roku 2021 Jihočeského kraje putuje do rodinné firmy nanoSPACE

Společnost EY s podporou hejtmana Jihočeského kraje MUDr. Martina Kuby vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2021 Jihočeského kraje. Stali se jimi Jiří Kůs a jeho dcera Lucie Konečná z domažlické společnosti nanoSPACE.

Společnost na vývoj a výrobu produktů z nanovlákenných membrán je zakládajícím členem Asociace nanotechnologického průmyslu ČR a součástí edukačního projektu „Česko je nano“. I díky nim se Česko právem řadí mezi světové lídry oboru, jehož rozmach akcelerovala i pandemie covid-19. 

Zleva: Ing. Tomáš Hajdušek, náměstek hejtmana pro oblast financí, Helena Sladkovská, ředitelka soutěže EY Podnikatel roku, Jiří Kůs, spolumajitel společnosti nanoSPACE s.r.o. a držitel titulu EY Podnikatel roku 2021 Jihočeského kraje a Oliver Dlouhý, EY Podnikatel roku 2019 České republiky a člen hlavní poroty | EY Podnikatel roku

Stejně jako ve všech dalších regionech, i v Jihočeském kraji vybrala vítěze nezávislá porota složená převážně z držitelů titulu EY Podnikatel roku České republiky z minulých let. Ačkoliv byl v tomto kraji EY Podnikatel roku letos vyhlášen teprve potřetí v celé historii soutěže, může se jihočeský region pyšnit celonárodním vítězem, kterým se v roce 2014 stal Vlastislav Bříza, majitel holdingu KOH-I-NOOR. 

Udělit letos ocenění Jiřímu Kůsovi a Lucii Konečné z nanoSPACE se porota rozhodla nejen za jejich desetileté úsilí, s jakým se věnují rozvoji nanooboru na české i světové úrovni, ale i za schopnost a nasazení, s jakým dokázali v roce 2020 reagovat na situaci spojenou s pandemií covid-19. Tehdy totiž museli svůj byznys doslova ze dne na den velmi rychle adaptovat.

Z pár desítek objednávek denně se díky jejich výrobě nanovlákených roušek a antivirových šátků stalo deset objednávek za minutu a obrat firmy narostl o neuvěřitelných 4 000 %. To jim umožnilo soustředit se ještě více na ekologii a udržitelnost, která prostupuje podnikání i život Jiřího a Lucie na všech úrovních, čímž jen potvrzují, že jim titul náleží právem. 

O vítězi minulého ročníku si přečtěte v článku Podnikatelem roku 2020 se stal Josef Průša.

„Já i moje dcera jsme zažili malý, i když samozřejmě velmi příjemný šok a překvapení. Ocenění vnímám jako velkou satisfakci, protože cesta k tomu, aby nanoSPACE začala prosperovat, byla hodně daleká a často nelehká,“ uvedl k získání titulu Jiří Kůs. 

„Nanotechnologická rodinná firma Jiřího Kůse a jeho dcery Lucie Konečné klade velký důraz na udržitelné podnikání. Své výrobky balí do recyklovatelných obalů a intenzivně pracuje na snižování uhlíkové stopy při výrobě a distribuci. I proto jsou veškeré procesy ve firmě maximálně digitalizované a automatizované,“ vysvětluje Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice, a dodává: „Věřím, že jejich přístup bude inspirací pro ostatní podnikatele, kteří zatím hledají k udržitelnému podnikání cestu.“

Ilustrační fotografie

„My všichni si dobře uvědomujeme, že jsou to právě podnikatelé, kdo táhnou náš region kupředu. Jsem rád, že existuje soutěž, která dává příležitost jim za jejich práci, odvahu a houževnatost poděkovat. Za to, že se nebáli, šli za svým snem a vybudovali úspěšnou firmu, která dává práci našim občanům a vytváří trvalé hodnoty, které pomáhají zlepšovat život v Jihočeském kraji,“ uvedl hejtman Martin Kuba.

Výsledky národního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2021 České republiky budou vyhlášeny 1. března 2022. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále v červnu 2022 a bude bojovat spolu s ostatními národními vítězi z padesáti čtyř zemí světa o titul EY Světový podnikatel roku.

Zdroj: EY Podnikatel roku

• Oblasti podnikání: Nanotechnologie

Doporučujeme