Titul Podnikatel roku 2022 Olomouckého kraje získal muž, jehož firma nabízí lepší pohled na svět

Společnost EY pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka vyhlásila vítěze 17. ročníku soutěže EY Podnikatel roku Olomouckého kraje. Titul získal Gerald Rausnitz, jehož firma Meopta Group působí v Přerově.

Navazuje na tradici firmy svého strýce česko-amerického podnikatele a rodáka z Jablonce nad Nisou Paula Rausnitze. Tržby společnosti, která dle vlastního kréda chce vytvářet „Lepší pohled na svět“ a jež zaměstnává na 1 800 lidí, se v roce 2021 vyšplhaly přes 3,6 miliardy korun.

Zleva: Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje, Alena Moore, generální ředitelka Meopta Group, Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice | EY Podnikatel roku

Porota, jíž předsedal loňský celostátní vítěz a držitel titulu EY Podnikatel roku 2021 České republiky Tomáš Čupr, ocenila způsob, jakým společnost Meopta Group dokázala úspěšně navázat na svoji předchůdkyni, firmu Optikotechna, která v roce 1933 stála za vznikem prvního československého zvětšovacího objektivu a dokázala ji přeměnit na globální technologickou firmu zaměřenou na pokročilá optická řešení a high-tech aplikace.

Navíc jako jedna z mála společností v oboru poskytuje sestavy od počátečního návrhu a vývoje až po velkosériovou výrobu, dodání a montáž. To vše pro široké spektrum odvětví od přesných zdravotních a vědeckých přístrojů až k digitální filmové projekci, průzkumu vesmíru, spotřební sportovní optice a vojenským zbraňovým systémům.

„Jsme velmi potěšeni, že jsme se stali vítězem EY Podnikatele roku Olomouckého kraje. Naše společnost letos oslavila 90. výročí a ocenění vnímáme jako uznání za naši dlouhodobou práci,“ uvedla po převzetí ceny Alena Moore, generální ředitelka Meopta Group.

Vyhlášení soutěže Podnikatel roku 2022 Olomouckého kraje | Olomoucký kraj

„Gerald Rausnitz se na řízení přerovské Meopty aktivně podílí již mnoho let. Kromě jiného je i iniciátorem technologických změn a inovací, což ocenila porota soutěže,“ říká Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České a vysvětluje: „Pokud by Gerald Rausnitz uspěl i na celostátní úrovni, reprezentoval by Českou republiku na světovém finále soutěže v Monte Carlu.  Zda tomu tak bude, tose dozvíme 28. února 2023, kdy bude vyhlášen celostátní vítěz v pražském paláci Žofín.“

„Vyhlášení vítěze soutěže EY Podnikatel roku se uskutečnilo už po sedmnácté. Těší mě, že existuje soutěž, která přináší možnost zviditelnit podnikatelské příběhy a poděkovat všem za jejich práci. Úspěšní podnikatelé a firmy pomáhají rozvíjet náš region a nabízejí zajímavá pracovní místa,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje, který nad soutěží převzal záštitu.

Redakčně upravená tisková zpráva soutěže EY Podnikatel roku

Doporučujeme