Tkalcovna Kubák vyrábí ve Strmilově od 19. století, předává se z otce na syna

Rodinná firma nemůže asijským textilním gigantům konkurovat množstvím ani nízkou cenou. Vsadila proto na kvalitu a poctivou řemeslnou práci. Díky tomu přežila v prostředí, kde velká část tuzemských textilních firem musela změnit zaměření nebo ukončit výrobu.  

Foto: Tkalcovna Kubák

Jen málokterá rodinná firma v Česku může počítat svoji historii na celá staletí. Tkalcovna Kubák ze Strmilova na Jindřichohradecku se takto dlouhou minulostí může pochlubit. Pokračuje v dlouholeté tradici započaté v roce 1870, kdy firmu založil František Kubák, prapradědeček současného majitele.  

Od malička mezi tkalci

Dílnu rodina provozovala až do roku 1948, kdy ji znárodnili komunisté. Poté ještě dva roky fungovala, než se výroba zastavila.

Filip Kubák vede dílnu od roku 2010 spolu se svým otcem | Foto: Tkalcovna Kubák

Znovu však byla obnovena v roce 1955, kdy připadla pod Ústředí lidové umělecké výroby (ÚLUV). V této době se vedoucím stává Ferdinand Kubák mladší.

V roce 1992 byla dílna v restituci vrácena původnímu majiteli Ferdinandu Kubákovi a v polovině devadesátých let ji přebírá jeho syn Zdeněk Kubák se sestrou Janou Bradovou.

„Otec byl v tkalcovně zaměstnán jako vedoucí výroby i za minulého režimu, kdy tkalcovna fungovala pod ÚLUVem. S tkaním byl v kontaktu od malička, stejně jako já,“ vysvětluje Filip Kubák, který dílnu od roku 2010 vede spolu se svým otcem. 

I když řada restituentů vrácené podniky hned nebo po čase prodala, Kubákovi se rozhodli ve výrobě pokračovat. „Jednak v návaznosti na rodinnou tradici a jednak kvůli naději, že výroba bude pokračovat v takových objemech jako dosud,“ vysvětluje Filip Kubák.

Aby mohli dál vyrábět, museli přitom výrazně investovat a zadlužit se. „V restituci nám vrátili budovy a jeden stroj, vše ostatní se muselo do dílny znovu nakoupit na úvěr s obrovským úrokem. Takže zápal musel být opravdu velký,“ upozorňuje Filip Kubák.

V současné době Tkalcovna Kubák vyrábí především designový bytový textil jako jsou přikrývky, přehozy, ubrusy, prostírky a další.

Stoprocentně přírodní materiály

K výrobě se používají výhradně stoprocentní přírodní materiály a to vlna, bavlna a len. „Přičemž převážně česká vlna je zde zpracovávána od rouna až po hotový výrobek,“ popisuje Filip Kubák. Produkty z malovýroby oslovují specifické zákazníky. „Naším typickým zákazníkem je člověk, který ví co chce a sdílí s námi naši výrobní filozofii. Zákazník, který si váží poctivé řemeslné práce a naše výrobky vnímá jiným pohledem než tkaninu vyráběnou tryskovou rychlostí v obřích objemech,“ zmiňuje Filip Kubák.

Foto: Tkalcovna Kubák

Firma tak jde proti převládajícímu trendu textilního průmyslu. „Obecně se textil zaměřuje hlavně na kvantitu. Za co nejkratší dobu toho vyrobit co nejvíce. Protože titěrná marže to jinak nedovolí. Tomu nemůžeme a ani nechceme konkurovat. Vzhledem ke specifickému způsobu výroby, konkurenci neřešíme. Klademe maximální důraz na kvalitu a na spokojenost zákazníka,“ zdůrazňuje Filip Kubák.

Zároveň ale jako každá textilní firma v Evropě pociťuje tlak levné výroby z Asie. „Tomu se nedá čelit. To je systematická likvidace evropského textilu. My jsme to ustáli pouze díky tomu, že jsme malá firma. Ostatní se buď rychle přeorientovali na technické a specifické textilní výroby, nebo byli nuceni radikálně výrobu osekat či zavřít,“ zmiňuje Filip Kubák. V současnosti se na výrobě stále podílí spolu se svým otcem, rodinná firma má tři zaměstnankyně a její loňský obrat byl 2 miliony 384 844 kroun.

Rodina znamená odpovědnost

Podnikání v rámci rodinné firmy je oproti jiným formám společností specifické. Hodnoty, na kterých rodinné firmy stojí, pro ně znamenají důležitou výhodu. „Odpovědnost a houževnatost. Rodinné firmy mají díky těmto vlastnostem oproti ostatním daleko větší potenciál přežít těžší období a produkovat výrobky, pod které se nestydí podepsat, takže je to, alespoň pro mě, zárukou kvality,“ porovnává Filip Kubák.

Foto: Tkalcovna Kubák

Přestože se mnoho a mnoho let mluví o omezování byrokracie pro podnikatele, tkalcovna ze Strmilova se potýká s opačným trendem. „Byrokracie i odvody jsou pro malé firmy, jako jsme my, opravdu velmi zatěžující. Podniká se nám tu dobře, ale když vidím, co všechno musíme podstoupit na úkor státu a jak s tím pak stát hospodaří, tak mě to trochu otravuje. Pokud někdo zvažuje začít s podnikáním, je to pro něj jistě také velmi demotivující,“ popisuje Filip Kubák dlouhodobou bolest českého podnikatelského prostředí.

Budoucnost oboru podle něj budou ovlivňovat trendy, které převládnou v celém textilním průmyslu. „Textilní výroba je dnes hlavně o rychlosti a nízké ceně a to není dobře. Rychlejší a levnější většinou totiž neznamená kvalitní a to je problém. Protože pomalejší, dražší a kvalitnější si buďto najdou zákazníka anebo skončí,“ uzavírá Filip Kubák.

Dalibor Dostál

Rodinná firma Tkalcovna Kubák v kostce

Historie rodinné tkalcovny začíná v roce 1870, kdy František Kubák podnik založil. Od té doby se firma stále předává z otce na syna. Tkalcovství mělo přitom ve Strmilově ještě delší tradici. V roce 1654 tam působilo devět tkalců, v roce 1757 pak tkalci tvořili celou třetinu obyvatel Strmilova. Po vzniku podniku se v něm vyráběly hlavně bavlněné orientální šátky, které se vyvážely až do balkánských zemí nebo do Turecka. Ale také nábytkové látky, ručníky, ložní prádlo a také vlněné šátky.

V letech 1914 až 1918 se výroba zastavila, když další majitel, František Kubák, musel narukovat. Po jejím obnovení dílna produkovala luxusní látky pro pražské módní domy a sdružení českého designu a užitého umění Artěl a také damašky a ložní textil. Po znárodnění roku 1948 dílny přetrvaly ještě dva roky. Výroba byla znovu obnovena v roce 1955, kdy dílna připadla pod Ústředí lidové umělecké výroby (ÚLUV). V této době se vedoucím stává Ferdinand Kubák mladší, který obnovu výroby inicioval. Tkaly se látky s tradičními, ale postupně i moderními vzory, dekorační a nábytkové tkaniny. Výrobky ze strmilovské tkalcovny se exportovaly také do zahraničí, slavily úspěchy na zahraničních výstavách, ale samozřejmě také u nás. V tomto období tkalcovna velmi prosperovala, vyrábělo se velké množství dekoračních, potahových a dalších tkanin, přistavěna byla nová budova a v podniku pracovalo 10 až 14 zaměstnanců.

V roce 1992 byla dílna v restituci vrácena původnímu majiteli Ferdinandu Kubákovi a v polovině devadesátých let ji přebírá jeho syn Zdeněk Kubák se sestrou Janou Bradovou. Od roku 2010 vede firmu, společně se Zdeňkem Kubákem, i jeho syn Filip Kubák. V současné době je výroba strmilovské tkalcovny zaměřena především na bytový textil z přírodních materiálů, jako jsou vlněné deky, plédy, přehozy nebo bavlněné ubrusy, prostírky nebo tašky. Dále se Tkalcovna Kubák zabývá zakázkovou výrobou a textilním servisem. Od roku 2011 se př
i příležitosti strmilovské pouti konají tkalcovské slavnosti.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Rodinné firmy

Doporučujeme