Top manažeři na MSV Brno: Digitalizace neohrožuje pracovní místa

Vrcholoví manažeři a majitelé firem považují digitalizaci za cestu jak v řadě oborů překonat tíživý a dlouhodobý nedostatek lidí.



Firmám zvyšuje efektivitu a konkurenční výhody, pracovníci mají možnost proškolení a zvýšení kvalifikace a tím i příjmů. Digitalizace tak není hrozbou pro zaměstnance. Shodli se na tom účastníci konference s názvem Digitální budoucnost firem – recept úspěchu, který v rámci doprovodného programu Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně uspořádala v den jeho zahájení 7. října Česká manažerská asociace (ČMA) a její Klub manažerů roku.

V souvislosti s vlivem digitalizace na pracovní místa uvedl Adam Liška, výrobní ředitel a prokurista Bekaert Petrovice: „V digitalizaci jsme se zaměřili na nákladovost. Ale kvůli ní jsme nepropustili ani jednoho člověka. Došlo sice k reorganizaci, ale všem jsme nabídli rekvalifikace“. Stejný názor vyjádřili i další řečníci. „Narazili jsme na hranice růstu, postrádáme až sto zaměstnanců. Pomůže nám jen digitalizace. Již nyní počítáme s rekvalifikacemi a nabízíme roční program. Umožní nám to převádět pracovníky na jiná místa,“ uvedl Niclas Pfüller, CEO a jednatel Brose CZ (vítěz kategorii Zahraniční manažer soutěže Manažer roku).

Velké zkušenosti se zaváděním inovativních technologií a změnami profesí svých zaměstnanců má společnost ABB. Například jako první zavedla v roce 2016 kolaborativní roboty pro spolupráci s lidmi bez ochranných prostředků. „Lidé začali mít zájem o práci s roboty, dostávali vyšší mzdu než ostatní a jsou spokojenější,“ připomněla Tanja Vainio, CEO společnosti ABB pro ČR a Slovensko (Manažerka roku 2018).

Na pozitiva digitalizace poukázal také Jan Korol, konzultant v oblasti digitalizace procesů a vytěžování velkých dat (držitel ceny Inovace pro udržitelný rozvoj v kategorii Průmysl v soutěži MANAŽER ROKU), který má bohaté zkušenosti s jejich zaváděním v řadě podniků v ČR. „V žádné z továren jsme digitalizaci neimplementovali s cílem zbavit se pracovníků. Naopak, lidé mohou dělat komplexnější věci a kreativněji,“ poznamenal.

Digitalizace je klíčová nejen ve výrobních firmách, ale je priorotou ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a jeho resortu i celé vlády. Na konferenci přiblížil kroky, které by měly firmám i občanům ze strany státu vytvořit přívětivější prostředí. „Měníme financování a hodnocení výzkumu, což je předpoklad vytváření umělé inteligence. Chystáme zavádění 5G a na školách polytechnickou výuku, kdy ve školním roce 2021/22 bude povinná,“ řekl ministr.

Budoucí fungování státu si však nedovede představit bez propojení informačních systémů jednotlivých ministerstev a státních institucí. „Každý resort či vládní agentura si vytvořily vlastní systém. To musíme změnit. Prováže se komunikace a ušetříme stovky milionů, ne-li miliardy korun ročně,“ uvedl Karel Havlíček.

Přesvědčen je o tom, že nastoupený kurz a Inovační strategie 2030 napomohou zlepšit pozici ČR v mezinárodním žebříčku IMD World Digital Competitiveness Ranking (WDCR) z letošního 37. místa mezi třicítku nejlepších. A také naplnit headline The Country for the Future. Pod touto značkou Česko na MSV Brno prezentuje svůj ekonomický potenciál ve společné expozici státních i soukromých subjektů. „V roce 2030 chceme být zemí orientovanou na přidanou hodnotu. Proto investuje do chytrých a digitálních řešení,“ uvedl ministr Karel Havlíček.

Redakčně upravená tisková zpráva ČMA

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme