TOP studentské firmy letoška se představily na veletrhu v Praze

Letošní školní rok přinesl rekordních 351 nových studentských firem. Devět nejlepších, které v dubnu zabodovaly na soutěžním veletrhu JA Expo v Praze, se nyní utká v národním finále 14. května o titul JA Studentská firma roku 2023/24. 

Příležitost zjistit, jak funguje reálné podnikání, dostali středoškoláci ve výukovém programu JA Studentská firma, kterou každý rok na českých středních školách realizuje vzdělávací organizace Junior Achievement (JA Czech).

Veletrh JA Expo 2024

„Zájem o tento praktický program ze strany škol v posledních letech rychle stoupá – loni jsme zaznamenali 288 vzniklých studentských firem, což je meziroční nárůst o 22 procent. Obvykle se studenti učí podnikat v rámci volitelného předmětu, ale výjimkou nejsou ani povinné předměty zaměřené na ekonomiku a management,“ uvedl Martin Smrž, ředitel nevládní organizace JA Czech.

Devítiměsíční program svým harmonogramem kopíruje školní rok – začíná v září, kdy studenti vymýšlí, s čím mohou na trhu uspět, rozdělí si pozice ve firmě a pomalu reflektují možnosti výroby a prodeje. Vrcholem je pak jarní veletrh JA Expo v pražské Galerii Harfa, kde se veřejnosti i odborné porotě prezentují suverénní mladí byznysmeni v prodejních stáncích.

„Na 29. ročníku akce v první půli dubna se takto představilo 45 studentských firem. Vedle populárních textilií a dekorativních předmětů tu byly k dostání například výrobky z vyřazených LP desek, recyklovaných bannerů, společenské hry, deníky s gravírovanými motivy nebo vložky do podpaží, které absorbují pot. Studenti si vyzkoušeli, jak aktivně oslovit zákazníka, a v odpoledních hodinách už měli stánky téměř vyprodané,“ popsal Martin Smrž.

Veletrh JA Expo se konal pod záštitou předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila a za účasti dalších partnerů z komerční sféry, kteří zastali i role porotců. Na základě jejich hodnocení byli v závěru celodenní akce slavnostně vyhlášeni vítězové v devíti různých kategoriích. Ti se stali zároveň finalisty programu JA Studentská firma a 14. května se utkají o titul JA Studentská firma roku 2023/24. Nejlepší tým bude zastupovat Česko v letním evropském finále JA Studentských firem GEN-E na Sicílii.

Finalisté programu JA Studentská firma (2023/24):

FirmaČinnostŠkola
LuffaPřírodní koupelové doplňky vyrobené z rostliny lufa.OA, SOŠ a JŠ, Hradec Králové
FrollyRolky ze sušeného ovoce.OA, Liberec
ScanBandZdravotní náramky s informacemi o držiteli, s možností naskenování QR nebo NFC.SŠ technická a dopravní Gustava Habrmana, Česká Třebová
CandlelariaRučně vyráběné svíčky ze sójového vosku.OA a SOŠ cestovního ruchu, Choceň
BublubČajový nápoj s ovocnými kuličkami a sirupem.OA a SOŠ logistická, Opava
Cube For HelpRubikovy kostky pro nevidomé.SŠ technická a dopravní Gustava Habrmana, Česká Třebová
RebanVýrobky z použitých bannerů.OA, SOŠ a JŠ, Hradec Králové
Creative Card ExperienceKaretní hra Záchranná mise, která simuluje spolupráci složek integrovaného záchranného systému.OA, Prostějov
Dystopia CloStreetwear s příběhem.SŠ automobilní a informatiky, Praha
Redakčně upravená tisková zpráva společnosti JA Czech

• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme