Jeden z pěti lidí v Africe a jeden z jedenácti na celém světě hladoví, zatímco více než 2,3 miliardy lidí čelí středně těžkému nebo vážnému nedostatku potravin. Navzdory technologickému a zemědělskému pokroku zůstává přístup k cenově dostupné zdravé stravě nedostupný pro více než třetinu světové populace.
V reakci na to zkoumají země místní řešení, která by mohla mít globální dopad. Jedním z pozoruhodných příkladů je Mexiko, kde výzkumníci z Národní autonomní univerzity v Mexiku (UNAM) vyvinuli nutraceutickou tortillu – funkční potravinu navrženou tak, aby pomáhala v boji proti podvýživě i obezitě.
ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg
Pro evropské publikum je potřeba objasnit, že tortilla v mexickém podání je měkký, plochý, kulatý chléb tradičně vyrobený z kukuřičné nebo pšeničné mouky, běžně používaný v pokrmech jako tacos, quesadillas nebo burritos. Patří mezi základní potraviny v Mexiku a ve velké části Střední Ameriky.
Nutraceutická tortilla vyniká vysokou nutriční hodnotou a nízkým obsahem kalorií, kterých je dosaženo díky přirozenému procesu dvojité fermentace. Fermentace současně prodlužuje trvanlivost bez nutnosti použití konzervačních látek. Tortilla vyniká obsahem bílkovin, vitamínů, probiotik, prebiotik a minerálů, podporuje zdraví střev a posiluje imunitní systém. Každá tortilla navíc poskytuje stejnou výživovou hodnotu jako sklenice mléka, což z ní dělá ideální řešení pro komunity, které nemají přístup k chlazení nebo stálé zásobování potravinami.
Širší národní strategie Mexika se zaměřuje na posílení potravinové soběstačnosti zvýšením produkce kukuřice, fazolí, rýže a mléka. To je v souladu se závazkem země snížit podvýživu a nedostatek potravin, zejména ve venkovských a marginalizovaných regionech.
Díky prodloužení trvanlivosti a vysoké nutriční hodnotě nabízí mexická nutraceutická tortilla replikovatelný model i pro regiony, které čelí podobným problémům, zejména v částech Afriky a Asie.