Továrna Pegasu u Káhiry přidává další linku

Asi největším novodobým českým počinem v Egyptě bylo otevření výrobny textilu firmou Pegas Nonwovens. Přestože továrna se rozjížděla právě v době největších společenských nepokojů, pomohla firmě k navýšení obratu a Pegas hodlá do svého egyptského závodu přidat další výrobní linku.



Dějiny umějí být zlomyslné. Arabské jaro a s ním politické převraty zasáhly Egypt právě v době, kdy tam spouštěl svou velkou investici český výrobce netkaných textilií, společnost Pegas Nonwovens. V průmyslové zóně, která leží zhruba 35 kilometrů od metropole Káhiry, začal český investor továrnu budovat v roce 2011. Jen úvodní náklady byly skoro 70 milionů eur.

Průmyslový areál byl ale naštěstí dostatečně daleko od ohniska nepokojů, takže se výroba rozeběhla bez potíží a přinesla firmě očekáváné zvýšení obratu. Textilie z egyptské výrobny byly primárně určeny pro sousední továrnu  předního světového výrobce dětských plenek. Vedle toho se textilie od Pegasu využívají také na výrobky dámské hygieny a inkontinenční pomůcky pro dospělé.

V záloze byl i plán na evakuaci

První dva roky, kdy se egyptská filiálka rozjížděla, dohlíželo na provoz a zaškolení místních pracovníků asi 15 českých specialistů. Firma měla pro jistotu připraven i krizový plán na jejich evakuaci, pokud by se bezpečnostní situace v Egyptě vyhrotila. To se naštěstí nestalo.

Pegasu tak mohla už v sezoně 2014 právě egyptská továrna dopomoct k rapidnímu navýšení obratu a výroby. Firma poprvé v historii vyrobila víc než 100 tisíc tun textilií. Tržby dosáhly předloni 230,5 milionu eur a čistý zisk 27,1 milionu eur.

Podle manažera exportního reportingu společnosti Jana Židka běží provoz v Egyptě bez problému i nadále. „Situaci vnímáme jako stabilní a nepociťujeme žádné zhoršení. Linka vyrábí nepřetržitě a nedochází k nečekanému přerušení výroby,“ uvedl Židek. Souhrnné výsledky za poslední sezonu ještě firma nezveřejnila, měly by být k dispozici v půli března.

Nové stroje dodají Němci

Egyptské továrně ale společnost věří, a dokonce se rozhodla do ní nainstalovat druhý výrobní systém. Loni uzavřel Pegas smlouvu s německou firmou Reifenhäuser Reicofil na dodávku linky, která bude mít roční výrobní kapacitu deset tisíc tun textilií. Do komerčního provozu by měla být v Egyptě uvedena příští rok. Celková kapacita továrny tak pozvolna stoupne až k hranici 45 tisíc tun ročně.

„Investice do nové linky představuje další významný milník v historii společnosti. Jedná se o úplně novou platformu, první svého druhu v odvětví netkaných textilií,“ uvedl generální ředitel společnosti František Řezáč. Výhoda linky je podle něj v tom, že si žádá nižší náklady a má nižší nároky také na infrastrukturu, kvůli tomu je vhodná právě pro rozvojové trhy.

Firma zároveň očekává, že do jejího hospodaření by se mohly pozitivně promítnout klesající ceny ropy. Od nich se totiž odvíjejí ceny polymerů, které Pegas při výrobě používá. Současně firma hlásí uspokojivý vývoj objednávek – na letošní sezonu je prý výrobní kapacita už v podstatě vyprodána.

Linka bude mít roční výrobní kapacitu deset tisíc tun textilií. Do komerčního provozu by měla být v Egyptě uvedena příští rok.

Okřídlený kůň je expert na textilie

Vedle materiálů pro hygienické potřeby vyrábí v současnosti firma Pegas Nonwovens i textilie pro využití ve stavebnictví nebo zemědělství. Její tuzemské továrny jsou ve Znojmě a v Bučovicích. Společnost byla založena už v roce 1990 a vypracovala se ve svém oboru na lídra evropského i afrického trhu. Práci dává celkem 570 zaměstnancům. S akciemi Pegasu se obchoduje na burze v Praze a Varšavě. Vlastní je institucionální i drobní investoři.


Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva zahraničních věcí ČR. Autor článku: Tomáš Stingl.

• Teritorium: Afrika | Egypt | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme