Tradiční český výrobce sektu pronikl na jordánský trh

Nabídku českých potravinářských a zemědělských produktů v Jordánsku nově rozšířil Bohemia Sekt. Tradiční výrobce dodává svá šumivá i tichá vína do specializovaných obchodů s alkoholem a do vybraných hotelů.

Kromě své vlajkové lodi, značky Bohemia Sekt, vyváží stejnojmenná firma ze Starého Plzence do Jordánska i část svého sortimentu tichých vín, například značky Chateau Bzenec a Víno Motýl. Klíčovým momentem bylo v případě Jordánska nalezení spolehlivého místního partnera.

Ilustrační fotografie

Tím se stal Issam Haddad, majitel jedné z největších jordánských sítí specializovaných obchodů s alkoholem Mashrobi, který je zároveň i dodavatelem několika ammánských hotelů.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo získat nový exportní trh v Jordánsku. Loni v září jsme do této země vyvezli první dodávku s Bohemia Sektem a našimi značkami tichých vín a v tuto chvíli už připravujeme další,“ říká Petr Němeček, manažer exportu společnosti Bohemia sekt, a dodává: „Česká republika je v Jordánsku vnímaná především jako země piva, proto nás těší, že máme příležitost ukázat, že máme co nabídnout i v kategorii sektů a vín.“

V Jordánsku Češi uspěli se sklem, voňavkami i fotovoltaikou

Místní partner je nejen pro dovoz alkoholických nápojů důležitý, a to jak z hlediska znalosti jordánského trhu, ale také kvůli poměrně složitým dovozním pravidlům. Zatímco vína z Bohemia Sektu dorazila do jordánského přístavu Aqaba na břehu Rudého moře na konci září, místním zákazníkům v Ammánu je síť Mashrobi mohla nabídnout až začátkem prosince. Důvodem byly zejména procedury se schválením uvedení nových produktů na trh. Trpělivost se i v tomto případě vyplatila a vína od Bohemia Sekt stihla rozšířit místní vánoční a silvestrovskou nabídku. Po překonání těchto počátečních překážek by další naplánovaný dovoz měl být podstatně snazším procesem.

Ilustrační fotografie

Mladí dávají přednost pivu

Víno má na území Jordánska tisíciletou tradici a je zde nadále nejoblíbenějším alkoholickým nápojem, třebaže, zejména v posledních letech, je zcela očividný nárůst popularity piva, především mezi mladší generací. Po Budějovickém Budvaru je nyní Bohemia Sekt v rámci Jordánska dalším bořitelem předsudků o nepřekonatelných překážkách pro vývoz alkoholických nápojů do této z velké většiny muslimské země.

Faktem je, že místní spotřeba a obliba alkoholu neustále narůstá, a to nejen díky početné komunitě expatů a místní křesťanské menšině. Ammán je vnímán i jako jedno z nejliberálnějších velkoměst arabského světa, což zvyšuje jeho turistickou atraktivitu napříč celým regionem.

Dobrou příležitostí pro další české firmy, které by měly zájem o vývoz svých zemědělských a potravinářských produktů do Jordánska, je prezentační a networkingová akce v rámci projektů ekonomického diplomacie (PROPED), která je v Ammánu naplánována ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR na letošní jaro. Bližší informace o této připravované akci poskytne ZÚ Ammán na e-mailu commerce_amman@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ammánu (Jordánsko). Autorka: Zuzana Benešová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Jordánsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme