Trenér do domu boduje se svým vynálezem

Isaac Newton přišel na svůj objev ve chvíli, kdy mu na hlavu spadlo jablko. Ondřeje Diviše potkal osudový okamžik ve chvíli, kdy roztahoval slunečník s kladkovými převody. Na principu kladky je postaven celý Divišův unikátní vynález: posilovací přístroj XUpTrainer.

Archiv XUpTrainer

„Asi nejlépe pomůcku vystihuje, že je to multifunkční závěsná posilovací věž pro cvičení s vlastní vahou těla,“ říká vynálezce.

Pro Ondřeje je pohyb osudem – vystudoval obor tělesná výchova a sport, od patnácti let se věnuje cvičení fitness a od sedmnácti hrál závodně fotbal. Teď se už desátým rokem každý den věnuje cvičení čínských bojových stylů šao-lin a tai-či – samozřejmě kromě práce na vývoji jeho pozoruhodného cvičebního přístroje XUpTrainer a cvičení na něm.

Kde jiní končí, my začínáme

V čem je vlastně tahle na pohled jednoduchá cvičební pomůcka tak unikátní, že se začíná s úspěchem prodávat i na zahraničních trzích?
Jako jediná pomůcka na trhu každý pohyb usnadňuje, což ocení zejména začátečníci. Ale zároveň umožňuje cvičit velmi náročné cviky, kde zapojíte celé tělo a tam si na své přijdou také zdatní sportovci. Cvičební pohyby jsou realizovány přes kladkové systémy, které šetří klouby a každý pohyb je proveden čistě a plynule.

Divišova závěsná posilovací věž není na svém „písečku“ absolutní novinkou – už dříve se dostal do prodeje závěsný posilovací systém TRX. „Dalo by se říci, že si z něj můj XUp vzal to nejlepší,“ vysvětluje Ondřej. „Cvičí se na něm s vlastní vahou, je to zařízení skladné, přenosné a posilujete s ním celé tělo. S XUp lze zacvičit všechny cviky jako s TRX, ovšem princip cvičení přes kladky otevřel mnohem širší možnosti dalšího tréninku. Jednoduše řečeno, kde TRX končí, XUp teprve začíná.“

Šitý na míru těžké doby

Shodou okolností – samozřejmě nešťastných – se Divišovo cvičební zařízení na trhu etabluje právě v době, kdy je po takových pomůckách velká poptávka. Cvičení ve fitness centrech je totiž ztížené důsledky pandemie a mnoho lidí se do nich jednoduše bojí chodit. Pokud ale chtějí – nebo v případech lidí rehabilitujících či trpících svalovými problémy potřebují – denně cvičit, pak je pro ně XUp ideální. 

Jak se vůbec zrodil nápad vytvořit něco takového?
Začal jsem pracovat jako trenér do domu a časem jsem zjistil, že bych potřeboval nástroj takzvaně „vše v jednom“, ale dosavadní pomůcky na trhu mi to nenabízely. Klienti, většinou začátečníci, nezvládali základní cviky, jako jsou shyby a kliky. Tak jsem přemýšlel, jak jim v tom pomoci. Pak jsem jednoho dne vytahoval slunečník, který byl převodován kladkami – a prvotní nápad byl na světě.

Aby spíš neublížilo

Vymyslet takové cvičební zařízení je ovšem věc náročná a zodpovědná: vždyť na trhu je dost fitnessových pomůcek, které nezkušenému člověku mohou spíš ublížit. Proto Ondřej Diviš svůj vynález konzultoval a testoval na UK FTVS s fyzioterapeutkou a bývalou vedoucí katedry zdravotní tělesné výchovy a tělovýchovného lékařství doc. Blankou Hoškovou. 

„Také jsem zařízení testoval v Centru Paraple pod dohledem fyzioterapeutů na jejich klientech s míšním poraněním,“ připomíná. „Pro ně se pomůcka ukázala jako užitečná a jedinečná při takzvaných aktivizačních cvičeních, kdy se cvičenec snaží vědomě zapojit ochablé či ochrnuté svalové partie a k pohybu v plném rozsahu si sám dopomáhá. Pacient pak může rehabilitovat a posilovat postižené partie bez odborné asistence také doma sám každý den.“

Výhodou Divišovy posilovací věže – i v konkurenci s některými jinými cvičebními zařízeními – je fakt, že na ní může cvičit doslova každý. Začátečníkům, seniorům či osobám na vozíku XUp usnadňuje základní cviky typu shybů a kliků. Na druhé straně si však na něm přijdou na své i dobře cvičení atleti, pro něž jsou tu velmi náročné cviky v různých podporech a vzporech.

Jak využívá své zařízení jeho vynálezce? „Mám rád komplexní cviky,“ říká Ondřej, „kdy zapojím celé tělo a nezabere mi to moc času. Celkem dělám tři kola. Zabere mi to maximálně 30 minut dvakrát až třikrát týdně.“

Obrovské možnosti. Ondřeji Divišovi a jeho spolupracovníkům se už podařilo „objevit“ více než čtyři stovky cviků, jež lze na XUpu provozovat.

Kila navíc? Nevadí!

Se svým zařízením má Ondřej Diviš ambice prorazit i do zahraničí. Tvrdí, že jeho pomůcka má světový potenciál, protože zahrnuje výhody stávajících produktů, ale umožňuje i nové unikátní cviky a „otevírá novou dimenzi cvičení, které šetří klouby a usnadňuje každý pohyb“.

Zařízení je dobrým pomocníkem, když chcete zhubnout, zpevnit tělo, posílit nebo i když máte třeba za cíl jen rozhýbat tělo a cítit se celkově pružnější. Šetří přitom klouby, takže ji mohou bez problémů s úspěchem používat také jedinci s nadváhou, obézní a senioři.

„Vždycky mě potěší první dojmy cvičenců na XUpTraineru,“ usmívá se Ondřej. „Jsou šťastní a udivení, že často efektně působící cvičení také zvládnou. Slýchám od nich: Mám slabé ruce, bolí mě rameno, tohle jsem nikdy nezvládla – a když pak cvik na mém zařízení provedou, objeví se jim na tvářích úsměv a úžas, jak je to cvičení příjemné a pohodlné. Tedy například konkrétně shyby s XUpTrainerem.“

Tady trenér. Jak ti to jde?

Ondřej Diviš ze zkušenosti ví, že prvních pár týdnů a měsíců tréninku jsou pro klienta nejnáročnější – než si zvykne na novou činnost, která trochu bolí, ale celkově zlepšuje jeho kvalitu života. „Proto jsem se rozhodl klienty, kteří chtějí používat XUpTrainer, v jejich snaze co nejlépe podpořit,“ vysvětluje. „Po zakoupení pomůcky je kontaktujeme a sestavíme jim cvičební plán na míru. Tím však naše online trenérská podpora nekončí – následně se s klienty jednou týdně telefonicky spojujeme a probíráme jejich dotazy i pokroky ve cvičení. Tuto extra službu mají zákazníci na dva měsíce zdarma.“

Při uvedení novinky na trh bylo také důležité správně nastavit cenu. „Chtěl jsem kvalitní produkt, který bude vyráběn v Česku a budu na něj hrdý,“ vysvětluje. „Ve srovnání s produkty ve stejné kategorii, tedy kvalitními domácími posilovacími věžemi, kdy je cena od třiceti tisíc výše, je ovšem pořízení XUpTraineru stále o polovinu levnější. Naše zařízení má přitom mnohonásobně rozmanitější využití a cvičit s ním můžete i venku v přírodě.“  

Ondřej Diviš (35)

Působí jako CEO portálu Trenér do domu, CEO XUpTraineru a také jako trenér do domu na volné noze. Na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy vystudoval obor tělesná výchova a sport. Je ženatý, má dva syny.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Ivo Bartík.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Uspěli v podnikání

Doporučujeme