Třetí dávka vakcín pro všechny Belgičany

Belgičtí ministři zdravotnictví se sešli v meziresortní komisi, aby rozhodli o strategii země v oblasti posilování vakcín, tj. dodatečné dávky k posílení imunity proti koronaviru, která u všech vakcín na trhu časem klesá.

V zásadě bylo dosaženo dohody: celá belgická populace bude moci využít posilovací dávku (třetí nebo druhou dávku, v závislosti na vakcíně).

Ilustrační foto

Belgie v současné době zažívá čtvrtou vlnu koronavirové epidemie. Počet infekcí a hospitalizací se od poloviny října výrazně zvyšuje. Nemocnice byly koncem října zařazeny do fáze 1A, což znamená, že 25 % kapacity jednotek intenzivní péče musí být vyhrazeno pro pacienty s covidem.

Brusel chce minimálně do dubna 2022 ponechat v provozu čtyři očkovací centra, která budou podávat posilovací dávky vakcín proti koronaviru široké populaci.

Belgičtí ministři zdravotnictví dali zelenou tomu, aby všem, kteří byli původně očkováni jednou dávkou vakcíny Johnson & Johnson, byla od poloviny prosince nabídnuta další injekce, a oznámili, že v příštím roce dostane posilovací dávku vakcíny proti koronaviru široká populace.

Brusel otevírá nové očkovací centrum na nádraží Jette

Smíšená komise Společenství (Cocom) opět zintenzivňuje očkovací kampaň a v pátek 12. listopadu 2021 otevřela nové – čtvrté – očkovací místo na vlakovém nádraží v Jette. Nyní jsou již tři očkovací místa na bruselských nádražích (Brusel-Midi a Brusel-Central zůstanou otevřena déle, než se původně plánovalo, a to až do 31. prosince).

Na nádraží Brusel-Central na křižovatce ulic Putterie a Cantersteen se mohou lidé nechat očkovat od pondělí do pátku od 8:30 do 19:30 hodin, a to až do 31. prosince 2021. Od 30. října je to možné také v sobotu, a to od 10:00 do 19:30 hodin.

Na nádraží Brusel-Midi, v galerii Horta, mezi odbavením Eurostar a přepážkou Air France, je očkování možné od pondělí do pátku od 8:30 do 19:30 hodin, a to až do 31. prosince 2021.

O možnostech očkování budou cestující informovat obrazovky na nádražích a ve vlacích. Přehled všech očkovacích míst v regionu hlavního města Bruselu, včetně informací o otevírací době, naleznete na internetových stránkách bruselských zdravotnických orgánů.

Očekává se, že ministři zdravotnictví budou jednat o tom, jak přesně by měla probíhat kampaň posilovacího očkování pro širokou populaci v rámci jednotlivých regionů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bruselu (Belgie).

• Teritorium: Belgie | Evropa | Zahraničí
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme