Tři prosincové veletrhy uzavřely letošní úspěšnou arabskou sezónu

Příchod mrazivých měsíců do Evropy znamená v regionu Blízkého východu vrchol veletržní sezóny. Tento rok také dokázal, že covidové období a omezení jsou minulostí a veletrhy se mohou pořádat v plné síle.

Zajímavé je, že snad nejsilnější veletržní rok byl určitě ten minulý, 2021. To bylo především díky zvládnutým pandemickým opatřením v Dubaji a zrušení většiny veletrhů napříč Evropou. Návštěvnost byla neuvěřitelná nejenom pro pořadatele, ale i pro samotné vystavovatele.

Letošní rok byl oproti tomu loňskému slabší, ale pořád skvělý. Konec roku byl jako vždy opravdu nabitý. Kromě mnoha konferencí se v regionu Blízkého východu konaly čtyři velmi zajímavé zemědělské veletrhy.

Ilustrační fotografie

Začátkem prosince proběhl veletrh AGEX v saúdskoarabském městě Džida. Mezinárodní pocit, autentické arabské město se starým centrem, mnohem uvolněnější prostředí, včetně mnoha žen bez zahalení, velmi kvalitní obchody a zásobení.

I přes velkou propagaci v regionu však veletrh potřebuje ještě nějaký čas na rozjezd. Pořád bude lepší saúdské protějšky potkat například na Gulfoodu v Emirátech. Potenciál tu ale je, pocit návštěvníka rovněž dobrý, s rostoucí ekonomikou a plánovanými projekty Neom a Red Sea o saúdském pobřeží u Rudého moře ještě uslyšíme.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

O pár dní později a 2000 km dále, v Ománském hlavním městě Maskat, proběhl poměrně známý veletrh Oman Agrofood. Pro české exportéry možná nejde o novinku, historicky tam české firmy i vystavovaly. Šlo sice o menší veletrh, ale s o to větší návštěvností místních Ománců. Mezinárodní účast byla nižší, nicméně pokud firma míří přímo na Omán jako na novou destinaci pro český export, je Oman Agrofood velmi zajímavý veletrh.

V prosinci také proběhl veletrh Organic and Natural Expo. Veletrh se skvěle rozpíná, z původní velikosti půl haly, na jednu halu v roce 2021 a letos již zabral haly dvě. Rychle rostoucí veletrh s velmi jasným zaměřením na organické a zdravé produkty, který pokrývá nejen potraviny, ale také kosmetiku a obalové materiály.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme