Trump brojí proti migrantům, americké firmy jsou na nich ale závislé

Americká ekonomika je na přistěhovalcích životně závislá. Čtyři pětiny amerických firem uvádějí, že letos budou cizince využívat stejně jako loni či ještě více. Do roku 2030 má americké ekonomice chybět 6,5 milionu odborníků.



Pracovní víza nazvaná H-1B jsou dlouhodobě kritizována ve Spojených státech prezidentem Donaldem Trumpem kvůli údajnému zneužívání přistěhovalci a firmami. Nicméně i prezident uznává, že vzdělané odborníky mají americké firmy zaměstnávat.

Jeho administrativa připravuje nový elektronický systém pro udělování pracovních víz. Demokraté se ale obávají, že změny systému udělování pracovních víz povedou k chaosu.

Nový průzkum firmy Envoy Global uvedl, že 95 procent amerických firem, jež hledají zaměstnance, se snaží najít pracovníky také ze zahraničí. Průzkum se konal na konci roku 2018 mezi 405 personalisty amerických společností.
 
„Američtí zaměstnavatelé tvrdí, že tento rok chtějí najímat ještě více cizinců, protože pracovníky nemohou najít na domácím trhu,“ vysvětlil šéf Envoy Global Richard Burke. Společnost poskytuje poradenství ohledně využívání cizinců.

Burke tvrdí, že Trump na jednu stranu podporuje větší zapojení odborníků ze zahraničí, na druhou stranu se nechce bavit o reformě přistěhovalectví v Kongresu. Pracovní trh tak bude využívat více nelegálních imigrantů.

Osmdesát procent zaměstnavatelů podle průzkumu Envoy Global uvedlo, že budou v tomto roce využívat cizince více nebo na stejné úrovni jako loni. Nedostatek kvalifikovaných odborníků řeší zejména technologické firmy. Chybí inženýrské profese a lidé s matematickým vzděláním.

Zatímco cizinci obsazují celkem jedno procento pracovních pozic ve Spojených státech, v technologickém sektoru to je 12 procent. Nejvíce firmy využívají odborníky z Indie. Loni americké firmy podaly žádosti pro 200 tisíc lidí v rámci udělení víza H-1B, roční strop je stanoven na 65 tisíc víz.

Imigranti jsou klíčovým elementem pro úspěch americké ekonomiky. Profesor ekonomie William Kerr z Harvard Business School uvedl, že v současné době stojí cizinci za třetinou vynálezů patentovaných ve Spojených státech. V 70. letech to byl pouze jeden z 12 patentů.

Firmy, které zaměstnávají cizince, čelí větší byrokracii a kontrolám od amerických úřadů, zdůraznil Burke. Takový přístup podle něj zvyšuje nervozitu nejen u zaměstnavatelů, ale i cizinců, kteří v Americe legálně pracují. 47 procent dotázaných firem tvrdí, že systém udělování pracovních víz je složitější, než tomu bylo před rokem. 18 procent naopak uvedlo, že je systém jednodušší, 34 procent dotázaných firem považuje proceduru za stejně složitou jako o rok dříve.

Firmy žádají, aby se systém udělování víz reformoval, především by se mělo udělování pracovních víz zrychlit. Indičtí odborníci čekají na udělení zelené karty, která jim umožní v USA trvale žít, déle než deset let. V květnu 2018 čekalo na udělení zelené karty 300 tisíc Indů.

Kritici udělování pracovních víz tvrdí, že zahraniční pracovníci vytlačují americké odborníky z trhu, protože pracují za nižší mzdy a jsou ochotni pracovat přesčas. Společnost Envoy Global nicméně zdůraznila, že do roku 2030 bude americké ekonomice chybět 6,5 milionu pracovníků s odborným vzděláním. Dvě třetiny firem podle ní považuje kanadský imigrační program za lepší, než je americký.

Co je vízum H-1B

Víza typu H-1B povolují občanům cizích zemí dočasně pracovat v některých povoláních. Zákony USA stanoví strop udělených víz H1B na 65 000 během fiskálního roku (1. říjen – 30. září). Aby člověk mohl požádat o pracovní víza typu H-1B, musí mít nabídku na práci na dobu určitou ve speciálních povoláních od zaměstnavatele v USA. Vízum je udělováno obvykle na tři roky.

Speciální povolání je takové, které vyžaduje teoretickou a praktickou aplikaci vědomostí obvykle nabytých přinejmenším ukončením bakalářského stupně VŠ nebo stejné množství pracovních zkušeností.

Zákonní partneři a svobodné děti pod 21 let si mohou požádat o odvozené víza (typ H4), aby se tak připojili k svému partnerovi / rodiči v USA. Tito partneři / děti mají dovoleno studovat ve Spojených státech amerických, ale není jim dovoleno zaměstnat se bez udělení řádných pracovních víz.

Zdroj: vizadousa.cz


Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme