Trump zakázal cesty z Evropy do USA. Zboží ale bude putovat nadále bez omezení

Pandemie koronaviru zkomplikuje obchodování Evropské unie se Spojenými státy. Americký prezident Donald Trump dočasně zakázal cestování Evropanů z prostoru Schengenského prostoru do USA. Oznámil to v projevu k Američanům z Oválné pracovny Bílého domu.

Zákaz, který je zatím vyhlášen na 30 dní, se tak týká i českých občanů. Trump chce tímto opatřením zastavit šíření koronaviru do USA, kde ho podle něj „rozeseli“ cestující z Evropy. Na svém Twitteru americký prezident ovšem upřesnil, že omezení se netýká dovozu z Evropy. „Restrikce zastaví lidi, ne zboží,“ napsal.

Amerika zatím nemoci vzdoruje

Spojené státy patří k deseti zemím s největším počtem nakažených lidí koronavirem, při zohlednění počtu obyvatel USA je ale v zemi zatím výskyt nemoci relativně malý. Podle portálu worldometer, který v reálném čase aktualizuje počet nakažených, onemocnělo ke 12. březnu 2020 v USA 1336 lidí, z toho 38 nemoci podlehlo.

Atmosféra v zemi je ale zatím klidnější, než v Evropě. Ohniska nákazy jsou v USA zatím soustředěna v severovýchodní a severozápadní části země. „Nejhorší situace je stále ve státu Washington a v okolí Bostonu. Dochází k postupnému rušení akcí, především veletrhů, a omezování sportovních a společenských akcí,“ informoval ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Chicagu Jan Kubata. Rozhodování je podle něj zatím ponecháno na jednotlivých soukromých subjektech. „Není žádné veřejné prohlášení k omezení pohybu a uzavírání škol. Situace je zatím klidná a žádná panika na ulicích či veřejných prostředcích není vidět,“ dodává Jan Kubata.

Pro těžaře je další pohromou válka o cenu ropy

Na druhou stranu je pro ekonomiku Spojených států větším rizikem než pro Evropskou unii současná ropná válka mezi Saudskou Arábií a Ruskem. Zatímco pro Evropu jako dovozce ropy může mít obrovský propad ceny dokonce pozitivní důsledky v podobě rychlého zlevnění pohonných hmot, americkou ekonomiku může potrápit ropa víc než koronavirus. Extrémně nízké ceny totiž vedou do ztráty severoamerické těžaře, kteří získávají ropu náročnou technologií z břidlic. S nimi jsou zároveň provázány banky, které obrovské investice dlouhodobě financují. Ropný šok tak umocňuje už tak napjatou ekonomickou situaci na kapitálových trzích.

(red)

• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme