Trump zrušil Obamovu regulaci neúsporných žárovek. Pobouřil ekology

Americké ministerstvo energetiky zrušilo přísnější standardy účinnosti pro žárovky, jež zavedla Obamova administrativa. Regulace měla platit od ledna 2020.



Přísnější pravidla pro neúsporné žárovky, které zavedla vláda Baracka Obamy s účinností od ledna 2020, současný prezident Donald Trump ruší. Ministerstvo energetiky oznámilo, že žárovky, jež se používají ve veřejném osvětlení a v domácnostech, nemusí splňovat přísnější standardy energetické účinnosti.

„Co se ušetří, nestojí za to,“ vysvětlil Trump. Tvrdí, že regulace obtěžuje zákazníky a vyšší náklady na pořízení nových žárovek nestojí za uspořené peníze. Přísnější normy měly omezit používání tradičních žárovek a výrazně zvýšit používání LED žárovek. Měly se vztahovat na tři miliardy žárovek, což je asi polovina všech žárovek používaných v USA.

Ekologické organizace namítají, že zákaz používání neúsporných žárovek by vedl k výrazným úsporám elektřiny a snížení produkce skleníkových plynů. „Nedává žádný smysl zrušit standardy pro používání úsporných žárovek, jež šetří domácnostem peníze za elektřinu a snižují emise skleníkových plynů,“ reagoval šéf společnosti Appliance Standards Awareness Project Andrew deLaski. Organizace prosazuje zlepšení standardů energetické účinnosti spotřebičů.

Zástupci ekologických organizací v Kalifornii, jež má od začátku roku 2018 přísnější standardy než požaduje federální legislativa, doufají, že krok ministerstva nebude mít vliv na regulaci v tomto státě. „Ti, kdo podporují toto špatné rozhodnutí, v zásadě hájí právo jednotlivců plýtvat omezenými přírodními zdroji a znečišťovat společné životní prostředí. S tím Kalifornie nesouhlasí,“ zdůraznil J. Andrew McAllister z kalifornské energetické komise.

Přísnější pravidla pro energetickou účinnost odmítala americká asociace výrobců elektrických spotřebičů. Regulace by ohrozila pracovní místa ve Spojených státech a omezila výběr zboží pro zákazníky.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Energetika | Služby

Doporučujeme