Trumpova cla způsobila ztráty americkým zemědělským exportérům

Dle aktuální studie federálního ministerstva zemědělství přišli američtí farmáři o 27 miliard dolarů ve vývozu kvůli odvetným clům na americké zemědělské produkty.

Tato cla na americké zboží uvalila řada obchodních partnerů v reakci na dodatečná cla na ocel a hliník, která zavedla administrativa bývalého prezidenta Trumpa, nebo v rámci obchodní války s Čínou.

Ilustrační fotografie

Převážná většina ztraceného amerického vývozu připadá na Čínu (25,7 mld. USD), tedy 95 % celkových ztrát. Na Evropskou unii připadá 600 mil. USD a na Mexiko 500 mil. USD. Menší podíly pak měly Kanada, Turecko či Indie.

Z výstupů studie je zjevné, že odvetná cla zvýšila cenu amerického zemědělského vývozu na cílových trzích ve srovnání s alternativami dostupnými v daném teritoriu či z dovozu, čímž došlo k poklesu poptávky.

Nejvíce zasaženou komoditou je sója, která se na propadu vývozu podílela ze 70 %, dále pak čirok s 9 % a vepřové maso se 6% podílem na celkovém snížení exportu. V další skupině to pak byly ovoce, zelenina a ořechy, které tvořily dalších 6 % z výše uvedených 27 mld. USD.

Vzhledem k tomuto komoditnímu rozdělení patří mezi nejvíce zasažené státy Středozápadu – Iowa, Illinois a Kansas. Americké agrární vývozy do Číny se propadly z 20 % (z celkového čínského agrárního dovozu) v roce 2017 na 10 % v roce 2019. V letech 2020 a 2021 sice zemědělský vývoz opět narostl, nedosahuje ale úrovně, která je součástí první fáze dohody mezi USA a Čínou. Prezident Biden tak zatím nemá důvod k odvolání dodatečných cel na čínské zboží.

Autor: Petr Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme