Tržby v emirátských obchodních řetězcích nadále stoupají

Do dubajských hotelů se vracejí turisté. To navazuje také na prodeje obchodních řetězců. Podle aktuálních dat se růst z prvního kvartálu 2021 nezastavil a nadále roste i teď.

Dle největšího provozovatele obchodních řetězců, Majid Al Futtaim, zaznamenaly řetězce za druhé čtvrtletí 2021 o 4 % vyšší tržby než za čtvrtletí první. V porovnání s druhým čtvrtletím roku 2019, tedy v roce bez narušení provozu z důvodu pandemie, jde o 3% nárůst.

Roman Tiraspolsky / Shutterstock.com

I když se pomalu vrací tržby do kamenných prodejen, online obchody stále rostou, a to o 17 % za první pololetí 2021 oproti loňskému roku.

Zpráva vydaná zmíněnou firmou také dokládá, že celkové tržby v obchodech včetně všech služeb za první pololetí 2021 jsou stále o 3 % nižší než za stejné období v roce 2019. To je způsobeno především velmi razantním omezením volnočasových aktivit a zábavy, které je za první půlrok letošního roku stále ve ztrátě 51 %. V případě potravin a nápojů jsou hodnoty již srovnatelné s obdobím před pandemií. Přesněji zaznamenaly růst o 0,2 %, což je výborná zpráva pro exportéry.

Všechna tato data se týkají obchodních řetězců. Co je ale zajímavé, je zmínění statistik z menších obchodů zaměřených na potraviny. V těch prodejci zaznamenali narůst prodeje o 40 % oproti roku 2019. To dokazuje, že i když se lidé cítí bezpečněji, stejně se raději vyhnou velkým obchodním domům.

Současná data jsou lehce ovlivněna tím, že v Emirátech právě končí léto. Data za druhé čtvrtletí tedy většinou počítají s malým přílivem turistů, ať už byla pandemie, či nikoliv. Opravdový návrat k normálu potvrdí až prodeje za třetí a čtvrté čtvrtletí. Emiráty ale sází na vysoký přiliv turistů cestujících na EXPO.

Pro české exportéry jde také o zajímavou akci především pro to, že veletrhy, které se budou konat v období probíhajícího Expa, očekávají o to větší návštěvnost. Spojení pracovní cesty s návštěvou světové výstavy, kde se dají potkat zajímavé obchodní kontakty, si nechá v regionu ujít málokdo.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod

Doporučujeme