Turecké město Mersin postaví nové metro

Mersin se stane prvním tureckým městem na pobřeží Středozemního moře s vlastním metrem. Vítěz tendru na jeho výstavbu do měsíce převezme od municipality stavební pozemky a začne s přípravnými pracemi.

Více než 13 km dlouhá trať s 11 zastávkami je největším projektem v historii města a jako taková nabízí možnosti pro řadu českých společností.

Turecko-americké konsorcium Kiska-Kom İnş. A.Ş. & Dillingham Cont. Int. Inc. vyhrálo městský tendr na výstavbu metra a oficiálně bylo vyzváno k podpisu smlouvy. V praxi to znamená, že do měsíce zástupci konsorcia převezmou stavební pozemky a začnou s přípravnými pracemi.

Projekt samotný je rozdělen do tří fází, jeho celková hodnota se má dle odhadů pohybovat okolo 1 mld. EUR. Doposud byla městskou radou Mersinu schválena první fáze projektu v hodnotě cca 100 mil. EUR, která bude částečně financována z prodeje městských dluhopisů. Výsledkem by měla být jedna linka metra o délce 13,4 km s jedenácti stanicemi. 

Obsahem dokončeného tendru jsou tyto body: hrubé a jemné stavební práce, napájení a trakční napájecí systém, signalizační systém, komunikační a řídicí systém, systém kontroly životního prostředí, pomocná zařízení, eskalátory a výtahy, železniční práce i testování a audit. Vítězné konsorcium přitom počítá se subkontrahováním většiny výše zmíněných prací. Právě zde se nabízí příležitost pro české společnosti, které se ve městě citrusů těší dobrého renomé.

Doposud nebyl vypsán tendr na vlakové soupravy vhodné pro novou linku metra. Tvorba technické dokumentace tendru bude teprve zadána, ale již v tento moment je možné očekávat poptávku po několika vlakových soupravách, které budou schopny jezdit na povrchu i v podzemí.

Zveřejnění přesné technické dokumentace můžeme očekávat v závislosti na projekčních aktivitách konsorcia a vývoji celé stavby. Velvyslanectví v Ankaře uvítá signalizaci zájmu od českých společností o projekt, aby mohlo efektivně usnadnit komunikaci s výherci tendru i municipalitou. 

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ankaře (Turecko). Autoři: Pavel Daněk, ekonomický diplomat, Kerem Özpolat, ekonomický specialista.

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme