Turecko uzavřelo několik uhelných elektráren

Turecko k 1. 1. 2020 uzavřelo pět tepelných elektráren, které se nestihly modernizovat a splnit tak nové environmentální standardy v zemi.

Celkem bylo v Turecku kvůli nově platným environmentálním standardům uzavřeno pět uhelných elektráren a jedna pak musela částečně omezit provoz. Dané eletrárny nesmí do sítě dodávat elektrickou energii do té doby než nenaistalují nové filtrační zařízení. 
Turecký prezident R. T. Erdogan po protestech obyvatelstva 3. prosince zamítl zákon, který by odsouval platnost nových opatření o 2,5 roku.
„Zavření těchto elektráren nebo zastavení jejich výroby po určitou dobu nebude pro naše zásobování energií představovat žádné problémy. S naším instalovaným výkonem více než 90 000 MW a rozmanitostí zdrojů budou naše dodávky elektřiny pokračovat bez přerušení,“ uvedl ministr energetiky a přírodních zdrojů Fatih Dönmez.
Dönmez také řekl, že energetické společnosti by měly investovat celkem téměř 100 mil. USD, aby splnily nezbytné předpisy. Čtyři tepelné elektrárny v severozápadním městě Orhaneli, v egejském městě Yatağan, ve středních anatolských městech Afşin a Çakırhan pak dostaly dočasné licence na provoz.
Úřady poskytly začátkem prosince lhůtu jednoho měsíce na instalaci filtrů na tři komíny v tepelné elektrárně v Soma. Daná lhůta vypršela 1. ledna, ale na komínech nebyly nainstalovány žádné filtry. Týmy, doprovázené policií následně vstupily do elektrárny a její provoz zastavily a místo zapečetily. Obdobně se postupovalo v dalších čtyřech případech.

Blíže: http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-shuts-power-plants-for-not-installing-filters-150506
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Istanbulu.

• Teritorium: Turecko
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme