Turecko vypustí do vesmíru vlastní satelity

Turecko uvedlo do provozu komunikační družici Türksat 5B. Národní vesmírný program předpokládá, že do roku 2023 bude, ke stému výročí Turecké republiky, ve vesmíru celkem 10 družic.

Turecká státní agentura TÜBiTAK navíc dokončuje družice domácí provenience. Turecko se tak zařadí mezi deset zemí schopných vyrábět vlastní satelity.

Ilustrační fotografie

Satelit Türksat 5B, vypuštěný do vesmíru v prosinci 2021 na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX, z komplexu Launch 40 na mysu Canaveral na Floridě, dosáhl 42 stupňů východní délky na geostacionární dráze. Odtud bude pro Turecko poskytovat vysoce výkonné služby v Ka a Ku pásmu. Satelit byl uveden do provozu 14. června 2022 při ceremonii, za účasti prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana a dalších vysokých vládních úředníků, v areálu Türksat – Gölbaşı v Ankaře.

„V rámci Národního vesmírného programu je naším cílem hájit zájmy naší země ve vesmíru, stejně jako to děláme na souši, na moři i ve vzduchu,“ řekl Erdoğan. Telekomunikační satelit, bude pokrývat širokou oblast, která zahrnuje celý Blízký východ, Perský záliv, Rudé a Středozemní moře, ale i sousedy Turecka. Započalo to, co prezident Erdoğan nazval novou fází vesmírné cesty Turecka.

Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

„Tento nový satelit bude poskytovat nepřetržitou komunikaci i v nejvzdálenějších a hornatých částech země. Geografické problémy nyní zmizí. Každý bude moci snadno používat internet odkudkoli,“ prohlásil Erdoğan. Türksat 5B je navíc dovybaven technologií turecké firmy Aselsan, která zajistí využití satelitu pro mise turecké armády v zahraničí.

Na slavnostním ceremoniálu Erdoğan dále připomněl, že Turecko se stalo jednou z mála zemí, které dokázaly ve stejném roce vyslat dva satelity. Druhý ze satelitů, Türksat 5A, byl vypuštěn na stejné raketě jako 5B a uveden do provozu přibližně měsíc po svém dvojčeti. Zástupci Türksatu předpokládají, že tyto satelity pomohou zajistit orbitální práva Turecka a budou sloužit minimálně po dobu 30 let.

Satelit Türksat 5A bude obíhat v nevyužitém tureckém orbitálním slotu na 31. stupni východní délky a nabízet vysílací služby pro širokou geografickou oblast, která pokrývá Turecko a jeho sousedy, oblast Středozemního, Egejského a Černého moře, většinu Evropy, stejně jako Blízký východ a velké regiony Afriky. Satelity Türksat 5B a Türksat 5A by měly zajistit přístup k širokopásmové satelitní kapacitě a vysílání turecké TV tak bude k dispozici na většině území Afriky, Evropy, Blízkého východu ale i v Asii.

Turecko podepsalo smlouvu se společností Airbus na výrobu družic Türksat 5B a 5A již v roce 2017. Počet komunikačních satelitů Turecka se tímto zvýšil na osm (počet aktivních na pět). Toto číslo však podle Erdoğana, brzy dosáhne desíti. Nyní je totiž ve hře výroba dvou domácích satelitů. Jeden z nich je sledovací družice s vysokým rozlišením, pojmenovaná IMECE, která by měla být vynesena na orbit v lednu 2023. Ta byla vyvinuta tureckými inženýry a agenturou TÜBITAK – Radou pro vědecký a technologický výzkum Turecka.

Ilustrační fotografie

V lednu příštího roku by měl být vypuštěn také satelit TÜRKSAT 6A, který bude v provozu od poloviny roku 2023. Jeho výroba probíhá v Ankaře, kde se právě dokončuje montáž, integrace systémů a poslední testy. Je produktem spolupráce mezi ministerstvem dopravy a infrastruktury, organizacemi Türksat a TÜBITAK a předními firmami tureckého obranného průmyslu jako Aselsan, TAI a CTech.

Dle vlády je v oblasti telekomunikací další důležitým úkolem pro Turecko dokončit probíhající práce na infrastruktuře optického internetu v celé zemi. Prezident Erdoğan k tomu sdělil, že je třeba rychle vyřešit problémy Telekomu a dokončit práce na optickém internetu i v nejzazších venkovských oblastech. Optický internet bude mít kapacitu užitečného zatížení, která přesáhne možnosti dosavadních satelitů a patnáctkrát posílí komunikační kapacitu Turecka.

„V krátké době dokončíme telekomunikační a optickou infrastrukturu stejným způsobem, jakým jsme v posledních 20 letech naši zemi vybavili silnicemi a letišti,“ řekl Erdoğan. Od roku 2002 bylo do dopravní infrastruktury pro klíčové projekty investováno celkem 183 mld. dolarů, do vesmírného projektu se v letech 2021 až 2024 počítá s investicí 126 mil. dolarů. Turecké investice do projektů tohoto druhu zatím vždy nahrávaly příležitosti i zahraničním firmám. Česko má v těchto oblastech špičkové firmy, a na podobných vládních zakázkách by našly uplatnění.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Istanbulu (Turecko). Autoři: Jakub Dluhosch, asistent ekonomického úseku, René Daněk, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme