Turecký automobilový průmysl v roce 2019

Turecký automobilový průmysl, který vyvážel téměř 90 % své produkce a držel 1,5% podíl na globálním trhu, dokázal letos navzdory poklesu produkce vytvořit vyšší přidanou hodnotu.

Místní výrobci automobilů vyrobili v lednu až říjnu letošního roku 1,2 milionu vozidel, přičemž 87 % z nich šlo na export. Ačkoli výroba klesla o 8 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, výrobní operace přinesly větší přidanou hodnotu. Předseda místní Asociace výrobců a vývozců vozidel (OIB) Baran Çelik řekl, že turecký automobilový průmysl je patnáctým největším výrobcem na světě a pátým největším v Evropě.
„Turecký automobilový průmysl se ve světě automobilového průmyslu osvědčil svými kvalitami, lidskými zdroji a kompetencemi. Tento sektor má podíl na světovém trhu 1,5 %. což je více než podíl turecké ekonomiky na světové ekonomice,“ dodal B. Çelik.
B. Çelik dále informoval, že celková výrobní kapacita motorových vozidel v Turecku dosáhla 2 milionů kusů. Loni v tomto odvětví bylo vyrobeno 1,5 milionu vozidel a exportováno 1,3 milionu z nich, což odpovídá 85 %. V Turecku tak existuje prostor k dalšímu nárůstu výroby.

Blíže: www.dailysabah.com
Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade v Istanbulu.

• Teritorium: Turecko
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme