Tuzemské firmy přitahuje chorvatské zemědělství a potravinářství

Českým firmám se rýsují zajímavé příležitosti v chorvatském zemědělství i potravinářském průmyslu. To se týká jak obchodních vztahů, tak investic.

Přesvědčily se o tom tuzemské společnosti, které se v první polovině září zúčastnily podzimního mezinárodního zemědělského veletrhu 29. Bjelovarski sajam 2022. Česko se na výstavišti v Bjelovaru-Gudovci prezentovalo jako tradiční partnerská země, byli tam osobně zástupci osmi českých společností.

Ilustrační fotografie

Pět společností se zúčastnilo katalogovou formou. Český stánek navštívila také ministryně zemědělství Chorvatska Marija Vučković. Účast českých firem ze sektoru zemědělství, potravinářství a řemesel připravilo Velvyslanectví ČR v Záhřebu. Vzhledem k tomu, že Plzeňský kraj má dlouholetý partnerský vztah s Bjelovarsko-bilogorskou župou, v níž se veletrh konal, se jej zúčastnila i delegace Plzeňského kraje vedená hejtmanem Rudolfem Špotákem.

Bjelovarski sajam je největší a nejpopulárnější veletrh, zaměřený na zemědělství a potravinářství, který se v Chorvatsku koná. Kromě tradičních zemědělských komodit, traktorů, zemědělských strojů, techniky, technologií a mechanizace byla akce zaměřena i na zahradnictví, zahrádkářství, pěstitelství, lesnictví a dřevařství, hnojiva a krmiva, stejně tak i na výstavu a prodej živého skotu, prasat a hospodářských zvířat.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Výstavy se účastnili jak především domácí, tak i zahraniční vystavovatelé, nákupčí, prodejci, odborná i početná laická veřejnost. Mezi hlavní zahraniční účastníky a vystavovatele patřily firmy z Rakouska, Francie, Finska, Řecka, SRN, Srbska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Maďarska, Polska, Itálie.

Na veletrhu se představily tyto české firmy:

  • Kooperace Hrotovice – firma produkuje krmné směsi a vojtěškové úsušky, vyrábí stelivo pro zvířata a pelety ze slámy na topení v automatických kotlích, teplárnách, elektrárnách.
  • ProPelety, Žďár nad Sázavou – zajišťuje komplexní dodávky technologií pro zpracování a využití energie z rostlinného odpadu a z rychle-obnovitelných přírodních zdrojů, zajišťuje rovněž dodávky výrobních linek pro zemědělce se zaměřením na rostlinnou výrobu, věnuje se výrobě agropelet a dodává technologie pro ekologické spalování pelet.
  • Semix Pluso, Otice – výrobce cereálií, největší zpracovatel máku v ČR.
  • Marlenka, Frýdek-Místek – výrobce pochutin na bázi medu.
  • Chodovar – rodinný pivovar v Chodové.
  • Zetor Tractors, Brno – legendární výrobce traktorů od roku 1946, účastnil se spolu se svým zástupcem v Chorvatsku, firmou IDM Čotič.
  • Agrofert – prostřednictvím své dceřiné firmy v Chorvatsku Agronom Požega.
  • Natural Gen, Hradištko pod Medníkem – největší vývozce genetického materiálu na světě.

Katalogovou formou se účastnily firmy z Plzeňského kraje:

  • Plzeňský Prazdroj – proslulý výrobce piva,
  • Sady Nebílovy, Lukrena – živočišná a rostlinná výroba,
  • Městský pivovar Domažlice – minipivovar založený v roce 2020,
  • Kolovečská keramika – již od roku 1785 vyrábí v Kolovči rod Volfů tradiční lidovou keramiku,
  • Agaricus – největší producent žampionů v ČR.

Značný potenciál pro další rozvoj obchodních vztahů i investic vidí také velvyslanec ČR v Záhřebu Milan Hovorka. „Prostřednictvím naší prezentace jako partnerské země jsme chtěli tyto příležitosti přiblížit našim firmám a zároveň jim dát možnost nabídnout své výrobky a služby. Osobně vidím v oblasti zemědělství, potravinářství a zemědělské techniky nezanedbatelný růstový potenciál pro ty společnosti, které již v Chorvatsku jsou, a nové šance pro ty, které se dívají po nových trzích. Velmi mne těší, že jsme podnikatelské příležitosti funkčně propojili s prezentací Plzeňského kraje a vytvořili tak celou řadu dalších synergií,“ řekl Milan Hovorka.

Celkový dojem z prezentace České republiky umocnilo vystupování Chodského souboru Mrákov a také to, že velvyslanec Milan Hovorka spolu s hejtmanem měli možnost na českém stánku přivítat ministryni zemědělství Chorvatska Mariji Vučković.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Záhřebu (Chorvatsko). Autor: Josef Dvořáček, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Chorvatsko | Evropa | Zahraničí

Doporučujeme