Tuzemský maloobchod pokračuje v červnu v dalším slušném růstu

Přes určité meziroční zpomalení oproti květnovým výsledkům si český maloobchod v červnu udržel velmi dobrou a dlouhodobě výrazně nadprůměrnou kondici. Meziročně se tržby v něm zvýšily o 6,2 % a jejich růst se týkal všech základních retailových segmentů.



V meziměsíčním vyjádření oproti květnu stouply o významných 1,5 %. Dvouciferným tempem dále rostou internetové a zásilkové prodeje. Významné přírůstky je též možné registrovat v případě prodeje motorových vozidel. „Patrný je i nárůst spotřeby v segmentech, které jsou považovány za zbytné (kultura, volný čas, sportovní vyžití, cestování) a svědčí o pokračujícím růstu životní úrovně v České republice v současné době,“  říká Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV).

„Vzhledem k tomu, že nynější retailový boom se opírá o viditelný přírůstek reálné mzdy a pokles nezaměstnanosti v podmínkách rostoucí produktivity, lze jej považovat za zdravý a udržitelný. Představuje tak v současnosti nejzásadnější příspěvek růstu HDP české ekonomiky. Předstihové ukazatele však svědčí o možné korekci tohoto vývoje, neboť spotřebitelský sentiment se po velmi zásadním růstu v posledních více než dvou letech začíná ubírat cestou jistého zhoršení,“ dodává Petr Zahradník..

„Jednou z mála výjimek, kde prodeje v červnu rostly jen minimálně, bylo farmaceutické a zdravotnické zboží a stánkový prodej. Oproti tomu poptávka po automobilech mezi spotřebiteli zůstává vysoká, čehož řada prodejců využívá ke zvýšení cen,“ navazuje analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Nákupní horečka u nás sice nedosahuje takové intenzity jako například v Rumunsku, ale z pohledu dynamiky maloobchodních tržeb patří ČR v letošním roce mezi ty evropské země, kde prodeje rostou nadprůměrně rychle. Pro zajímavost v Rumunsku za první polovinu roku vzrostly tržby v maloobchodu meziročně o více jak 17 %. První polovina letošního roku tak potvrzuje předpoklad, že spotřeba domácností bude letos tahounem ekonomického růstu.

„Předpokládáme, že v dalších měsících tržby opět porostou solidním tempem, který bude konzistentní s růstem spotřeby domácností mírně převyšující tři procenta. Útraty domácností bude navíc přiživovat štědrá politika státu ve výdajové oblasti. Soukromá spotřeba by tak měla být i nadále klíčovou složkou růstu české ekonomiky,“ uzavírá Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

Upravené TZ HK a bank

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme