Tuzemští vinaři sbírali světové medaile

Tuzemští vinaři zažili úžasný rok. Jejich vína okouzlila svět. Teď ale mají před sebou nejisté časy.

Stejně jako další obory mají i česká stal šampionem již potřetí za sebou nejisté časy. Gastronomie, s níž je vychutnávání vín spojeno, patří mezi obory, které karanténa a nouzový stav zasáhly nejvíce. Ovšem než se zavřely restaurace a vinotéky, měla vína před sebou velmi slibnou sezonu.

Naznačil to již loňský rok, kdy si tuzemští vinaři odvezli z mezinárodních soutěží neuvěřitelných 990 medailí, což je ještě o 81 více než v roce 2018. Mezi oceněními se objevily nejen zlaté, stříbrné a bronzové medaile, ale také úctyhodných 34 velkých zlatých a jedna platinová medaile. Medailové zisky pak korunovalo 11 titulů šampion, tedy ocenění pro vína mimořádné kvality, která ve svých kategoriích nenašla konkurenta.

„Naši vinaři vyrábějí skvělá vína, která se už dnes bez přehánění řadí mezi světovou vinařskou špičku, a pravidelné úspěchy na nejprestižnějších světových soutěžích jsou toho nezpochybnitelným důkazem,“ komentoval mimořádně úspěšný rok Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, a dodal: „Tyto úspěchy nepřinášejí našim vínům jen světový věhlas a dobré obchodní výsledky, ale také k nám přivádějí stále více zahraničních turistů, kteří se jezdí seznamovat s místy vzniku těchto jedinečných vín.“

Nejprestižnější soutěže světa jsou pořádány pod patronátem Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV). Zejména na tyto vybrané mezinárodní soutěže vín, ale i na řadu dalších špičkových mezinárodních soutěží přispívá Vinařský fond našim vinařům především. Vedle příspěvku na startovné hradí také náklady na dopravu soutěžních vzorků po celém světě.

Zlatá Vídeň

Největší úspěch co do počtu zaznamenala moravská a česká vína ve Vídni. Ze soutěže AWC Vienna si odvezla neuvěřitelných 298 medailí. Včetně Ocenění dobré kvality (Seal of Approval) tak získali naši vinaři na jedné z největších soutěží vín na světě úctyhodných 391 ocenění.

Hned šest šampionů získali moravští a čeští vinaři na soutěži San Francisco International Wine and Spirits Competition. Vinařství Agropol Mikulov získalo titul šampiona za nejlepší polosladký Ryzlink a nejlepší Pinot Blanc v soutěži. Vinařství B/V má také dva šampiony − navíc s jedním a tím samým vínem. Vyhrálo s vínem Müller Thurgau 2018 pozdní sběr kategorii suchých vín ostatních bílých odrůd i celkovou kategorii ostatních bílých odrůd. Marek Líbal se v San Francisku letos s Ryzlinkem rýnským 2017. Vinselekt Michlovský má šampiona v kategorii nejlepší červené pozdní sběr za Agni 2007.

Také největší počet velkých zlatých medailí si vinaři odvezli z USA. Na mezinárodní soutěži Finger Lakes International Wine Competition, která se konala v New Yorku, obdrželi celkem devět velkých zlatých medailí. Na zmíněné soutěži v San Francisku získali osm velkých zlatých medailí a úspěšná byla pro ně i soutěž Texas International Wine Competition, kde získali šest velkých zlatých medailí. V loňském roce si tuzemští vinaři odvezli i kov cennější než zlato. Platinovou medaili si odneslo Nové vinařství z Drnholce za Cépage Ryzlink vlašský 2017 výběr na největší africké soutěži vín v Jihoafrické republice.

„Naši vinaři vyrábějí skvělá vína, která se už dnes bez přehánění řadí mezi světovou vinařskou špičku.“ Jaroslav Machovec, Vinařský fond

Nejlepší na světě

Velmi dobře začal pro české vinaře také letošní rok. Na mezinárodní soutěži Chardonnay du Monde uspělo moravské Chardonnay z rodinného vinařství Josef Valihrach z Krumvíře a stalo se absolutním šampionem 27. ročníku. Tato soutěž se konala tradičně v Burgundsku a opět světu ukázala špičkovou světovou úroveň moravských vín.

V konkurenci 658 vín z 37 zemí světa získalo Chardonnay 2013, sladké, vinařská trať Nivy, obec Krumvíř z rodinného vinařství Josef Valihrach, zlatou medaili, ale hlavně se umístilo na prvním místě vyhlašovaného žebříčku top 10. Všechna věhlasná francouzská Chardonnay tak verdiktem profesionální poroty nestačila na víno z Moravy. Navrch přidalo vinařství ještě stříbrnou medaili za Chardonnay Barrique 2015, suché, vinařská trať Nivy, obec Krumvíř.

„Chardonnay du Monde má velmi přísné podmínky, a každé ocenění je proto těžce vybojované. O to neuvěřitelnější je, že se nám v této konkurenci podařilo zopakovat celkové prvenství z roku 2014. Během posledních let jsme z kolébky Chardonnay postupně přivezli všechna umístění v první pětici a je nádherné sledovat, jak věhlas naší země stoupá. Je to úžasný pocit, když vidíte naši vlajku nad ostatními velmocemi,“ sdělil majitel vinařství Josef Valihrach.

Vinař Josef Valihrach patří v posledních letech k vůbec nejoceňovanějším vinařům na této soutěži. V roce 2018 se jeho Chardonnay stalo třetím nejlepším, rok předtím získalo dvě stříbrné medaile a v roce 2016 dvě zlaté. Nejvyšší ocenění sklidilo v roce 2014.

Králové mladých vín

Na loňské úspěchy z amerických soutěží navázali vinaři i letos. Z první mezinárodní soutěže tohoto roku v Texasu si přivezli neuvěřitelných 82 medailí. V konkurenci vín ze 14 zemí světa obdrželi šest velkých zlatých, 14 zlatých, 50 stříbrných a 12 bronzových medailí.

„Špičková moderní organizace, velmi kvalitní panel porotců a dokonalá péče o víno předcházely konečnému úspěchu vín,“
uvedl do souvislosti vysoký počet získaných medailí Luboš Bárta, který byl zároveň porotcem, podílel se na organizaci soutěže a zajišťoval účast vín z ČR a dalších zemí střední Evropy.

„Oproti mezinárodním standardům je americký systém padesátibodový a různou váhu mají i jednotlivé hodnocené aspekty jako vzhled, vůně, chuť i celkový dojem z pohledu spotřebitele. Výsledky jsou ale naprosto srovnatelné se stobodovým systémem. Medaile získávají vína, která dosáhnou nebo přesáhnou stanovené limity bez třicetiprocentního omezení OIV, neboť USA nejsou členy této mezinárodní organizace,“ dodal Luboš Bárta k systému hodnocení vín.

Pozoruhodné je, že vinaři z Moravy a Slovenska vyhráli všechny medaile v nově vypsané kategorii mladých vín z podzimní sklizně roku 2019 a že nejúspěšnější mladou odrůdou se stal Hibernal. Domácí Američané ani vinaři z ostatních zemí na tyto medaile nedosáhli.

Velké zlaté medaile získalo Bio Vinařství Marcinčák Mikulov za vína Pinot gris 2018 pozdní sběr a Pálava 2018 výběr z hroznů, Kosík vinařství z Tvrdonic za Hibernal 2019 pozdní sběr, Vican rodinné vinařství za Tramín červený 2018 výběr z hroznů, Vinařství Štěpán Maňák za Sauvignon blanc 2018 pozdní sběr a Vinné sklepy Lechovice za Frankovku 2015 slámové víno. Všech 570 oceněných vín soutěže obdrželo krásné diplomy z dílny mladé moravské grafičky Lenky Otáhalové.

Lepší než originál

Vavříny si tuzemští vinaři odvezli také z jedné z nejslavnějších světových soutěží Vinalies Internationales v Paříži. Titul
v nejprestižnější kategorii bílých vín získalo víno z Moravy, konkrétně Pálava, výběr z hroznů 2018, viniční trať U Venuše z Vinařství Volařík. Celkem získalo další čtyři zlaté medaile.

V konkurenci téměř tří tisíc vín ze 45 zemí světa si moravská a česká vína kromě šampiona kategorie bílých suchých tichých vín vysloužila dalších 41 medailí − 13 zlatých a 28 stříbrných. „Musím s hrdostí říci, že je velmi povzbuzující vidět, jak se kvalita moravských a českých vín začíná vyjímat i na mezinárodních soutěžích. Vědomí, že naše suchá Pálava je v popředí bílých suchých vín, je ta nejluxusnější třešnička na dortu,“ komentovala ocenění Eliška Becková, enoložka Vinařství Volařík.

Kromě zahraničních medailí převzali vinaři také nejprestižnější tuzemské ocenění. Vítězem desátého ročníku soutěže Vinařství roku 2019 pořádané Svazem vinařů ČR se stalo rodinné vinařství Vican z Mikulova. To zároveň zvítězilo v kategorii střední vinařství s produkcí do 250 tisíc litrů za rok.

Odborná komise navštívila všech devět vinařství přímo v jejich provozech, kde podle nastavených kritérií a odborného posouzení zhodnotila činnost vinařství od vinohradu přes sklepní hospodářství až po reprezentační prostory včetně dalších aktivit, kterými se vinařství zabývají.

„Odborná porota každoročně vybírá vítěze na základě toho, jak celkově přispívá vinařskému oboru. Vítězné vinařství to plní hned v několika směrech. Jedná se o rodinné a zároveň moderní vinařství orientované na lidi a s tím spojenou vinařskou turistiku. Ve všech svých činnostech podporuje a zároveň zachovává autentičnost regionu Pálavy. Kromě prvotřídních vín vyrábí i další produkty, a to primárně z regionálních surovin,“ shrnuje hlavní důvody výběru vítěze Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů, a dodává: „Za vinařstvím je vidět nejen kus tvrdé práce, ale zároveň nadšení, určitá hravost a láska k oboru. Věřím, že letošní vítěz by se opět mohl stát inspirací pro ostatní.“

„Za vinařstvím je vidět nejen kus tvrdé práce, ale zároveň nadšení, určitá hravost a láska k oboru. Věřím, že letošní vítěz by se opět mohl stát inspirací pro ostatní.“ Tibor Nyitray, Svaz vinařů

Metoda stará 6000 let

Vinařství obhospodařuje pět viničních tratí, které se nacházejí v mikulovské vinařské podoblasti. A právě s ohledem na vliv krajiny kolem Mikulova nesou vína Vican vinařství osobitý a jedinečný charakter. Kromě provozních kapacit přímo v areálu vinařství v Mušlově disponuje Vican vinařství také rekonstruovanými sklepy v obci Bulhary, jichž využívá nejen pro uchování vín v dřevěných sudech, ale také v hliněných, takzvaných kvevri nádobách.

Jedná se o vína vyráběná šest tisíc let starou metodou pocházející z Gruzie. Nejkvalitnější hrozny, které vinice toho roku dají, se pomelou a uloží do hliněných nádob, které jsou zakopané v zemi. Tam hrozny fermentují bez jakéhokoliv zásahu. Takto vzniklá vína jsou absolutně suchá, při lahvování se nefiltrují, nečiří ani nesíří. Jde tedy o čistě přírodní produkt, který stojí za to vyzkoušet.

„Na této soutěži se mi líbí, že nehodnotí pouze víno, ale přistupuje k oboru vinařství komplexně. Proto si ceny nesmírně vážím. Je to velká odměna naší usilovné práce a krásná vizitka pro celý region Pálavy,“ uvedl majitel vinařství Tomáš Vican.

Kategorii malé vinařství opanovalo Gala Vinařství. I v tomto případě jde o rodinnou vinařskou firmu působící nad malebnou obcí Bavory v centru Pálavských vrchů. Rodina kolem Jaromíra Galy si zakládá na šetrném přístupu k přírodě. Referenční odrůdou vinařství je především Ryzlink vlašský. V kategorii velké vinařství získalo titul Vinařství Vladimír Tetur z Velkých Bílovic, za kterým se skrývá úspěšná práce již několikáté generace Teturů. Ta současná povýšila vinařství na úroveň moderního a významného tuzemského producenta s vyváženým portfoliem bílých i červených vín.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Dalibor Dostál.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme