U Británie roste největší větrný park na světě. Celkový výkon přesáhne tři reaktory z Temelína

Začala výstavba největší větrné elektrárny na světě v Severním moři ve vodách Velké Británie. Celkový instalovaný výkon bude 3,6 GW, to znamená více než tři běžné tlakovodní jaderné reaktory, jež jsou například v elektrárně Temelín. Projekt Dogger Bank sestává ze tří parků, každý bude mít výkon 1,2 GW. Investici provádí konsorcium skotské firmy SSE a norské Equinor. Celkem mají turbíny vyrábět pět procent elektřiny spotřebované ve Spojeném království.

Elektřina ze stovek větrných turbín v Severním moři v oblasti Dogger Bank má vyrobit dostatek elektřiny pro zásobování 4,5 milionu domácností. Energetická firma SSE oznámila, že začala výstavba největší větrné elektrárny na moři. Lokalita Dogger Bank je vzdálena 125 až 290 kilometrů od východního pobřeží hrabství Yorkshire v Anglii.

Písčité místo je žádané pro výstavbu větrných parků, protože leží daleko od pobřeží a obyvatele neruší ani vizuálně. Zároveň tu je moře mělké, hloubka se pohybuje od 15 do 36 metrů, tedy o dvacet metrů méně, než je okolní moře.

První dodávky elektřiny by měly začít po roce 2023. S přípravnými pracemi na pevnině se začalo u vesnice Ulrome v Yorkshiru. Obrovský větrný park mají tvořit tři části. Creyke Beck A, Creyke Beck B a Teesside A.

Výstavbu zajišťuje Jones Bros Civil Engineering U.K. z Walesu. Instalovány mají být turbíny výrobce GE Haliade-X, které mají výkon 12 MW a jsou vysoké 260 metrů. To znamená, že by celkem mělo být postaveno 300 turbín.

„Začít s výstavbou je vždy významným milníkem každého projektu. Komponenty pro to, co bude největší větrnou farmou na moři, se už vyrábí přes deset let,“ prohlásil generální ředitel projektu Dogger Bank Wind Farms Steve Wilson.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Velká Británie
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme