Udržitelný ekoturismus a efektivní management národních parků v Turecku

Náměstek NP KRNAP Jakub Kašpar, společně s doc. Martinou Páskovou, členkou Poradního výboru Globální sítě geoparků, navštívili ve dnech 10. až 13. října 2022 Turecko.

Účelem jejich cesty byla účast na konferenci organizované velvyslanectvím ČR v Ankaře, za spolupráce s tureckým ředitelstvím národních parků, a expertní jednání s organizacemi v Ankaře, Kayseri i Nevsehiru.

Ilustrační fotografie

Konference zaměřená na udržitelný turismus, při které Jakub Kašpar zdůrazňoval manažerské možnosti řídících orgánů jednotlivých národních parků, a kde Martina Pásková sdílela svoji zkušenost s globální sítí geoparků, proběhla za účasti cca 150 hostů dne 11. října 2022.

Prezentace zástupců z ČR byly doplněny vystoupeními tureckých kolegů z Generálního ředitelství pro národní parky a Peterem Pecháčkem z ankarské kanceláře FAO, jenž je věnoval biodiverzitě.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Kromě účasti na konferenci v Ankaře se naši experti setkali s Tureckou národní komisí pro UNESCO, zástupci ministerstva kultury a zemědělství (pod které spadá problematika národních park) a uskutečnili několik jednání v Kayseri a oblasti Kapadokie.

Jednání v Kayseri s managementem resortu Erciyes byla zaměřená na možnou spolupráci s českými zimními resorty i na možnosti, které pro oblast Kapadokie nabízí globální síť geoparků.

Na oblastní správě národního parků Kapadokie se naopak věnovali zejména unikátnosti oblasti a jeho turistickému potenciálu. Během cesty bylo navázáno hned několik perspektivních partnerství, na kterých je do budoucna možné stavět.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ankaře (Turecko). Autor: Pavel Daněk, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme