Zdroj: CzechTrade

Ukrajina a EU prodloužily bezvízový styk pro nákladní automobilovou dopravu

Dohoda o liberalizaci silniční nákladní dopravy mezi Ukrajinou a EU byla prodloužena do 30. června 2024.

Dokument, který byl podepsán s dobou platnosti na jeden rok v červnu 2022, zrušil potřebu ukrajinských dopravců vyřizovat příslušná povolení pro bilaterální a tranzitní přepravu do států EU, což umožnilo zabránit zpomalení vývozu ukrajinských výrobků přes automobilové přeshraniční stanoviště.

Ilustrační fotografie | Peteri / Shutterstock.com

Dohoda také zjednodušuje postup uznávání řidičských průkazů. Ukrajina a EU osvobodily držitele řidičských průkazů vydaných jednou ze stran od požadavku mít mezinárodní řidičský průkaz.

Po podpisu Dohody v červnu 2022 se počet dopravců překračujících ukrajinské hranice směrem do EU oproti stejnému období roku 2021 zvýšil o 53 % a počet překročení vzrostl o 43 %. Ukrajinský ministr pro rozvoj obcí, území a infrastruktury Oleksandr Kubrakov uvedl, že dosažená čísla mají potenciál dalšího růstu.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Ukrajina stále rozvijí přeshraniční infrastrukturu spolu s evropskými partnery. Od začátku rozsáhlé invaze byla otevřena dvě nová přeshraniční stanoviště na hranici s Rumunskem, byla rozšířena propustnost výhybky Krakivets – Korchova a zefektivněn provoz výhybky Jahodyn – Dorogusk na hranici s Polskem. 

V roce 2022 se podílela automobilová doprava 20 % na celkovém vývozu všech nákladů (1,4 mil. t) a 56 % (1,1 mil. t) – na dovozu produkce do Ukrajiny. 

Zpracoval tým pracovníků kanceláře CzechTrade Ukrajina.
Zdroj: https://mtu.gov.ua/ 

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí

Doporučujeme