Ukrajina připravuje privatizaci státních podniků

Čerstvě jmenována ukrajinská vláda oznámila, že v průběhu příštího roku proběhne privatizace tisíce podniků, které se nyní nacházejí ve státním vlastnictví.

Nyní působí na Ukrajině 3643 podniků, u nichž je stát jediným nebo většinovým vlastníkem. Přičemž 588 podniků z toho množství se nachází na nekontrolovatelném území Donbaské a Luhanské oblastí nebo okupovaném Krymu; 115 podniků spadají do kategorie vědeckých ústavů nebo organizací; 766 podniků mají strategický význam pro stát a jeho hospodářství, takže zůstanou ve státním vlastnictví s tím, že podlehnou restrukturalizaci; 1261 podniků jsou buď v bankrotu anebo budou zrušeny; a zbytek ve množství 1006 podniků podléhá privatizaci.
Nová ukrajinská vláda se rozhodla o privatizaci 737 podniků, celková hodnota jejichž aktiv se odhaduje na úrovni 12 mld. UAH (zhruba 460 mil. EUR ). Předseda ukrajinské vlády Oleksij Hončaruk nařídil příslušným ministerstvům, aby urychlily přípravy s tím, že by do konce roku bylo 500 podniků předáno do Fondu státního majetku Ukrajiny za účelem následující procedury privatizace.
Na příští rok se připravuje zejména privatizace několika velkých podniků. Jedná se o závod United Mining and Chemical Company, strojírenský závod Elektrotyazhmash, uhelné doly Krasnolimanska, energetickou společnost Centrenergo, chemický závod Odessa Port Plant a hotel President Hotel.

Zdroj: www.delo.ua 
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Kyjevě.

• Teritorium: Ukrajina

Doporučujeme