Ukrajina zavede daně na slazené sycené nápoje a další novinky ze zemědělského sektoru

Ukrajina hodlá zavést daň na slazené sycené nápoje, oznámil to Mykhailo Radutsky, předseda Výboru Nejvyšší rady pro zdraví národa. Cílem má být omezení konzumace těchto nápojů.

Ještě před novým rokem si Mykhailo Radutsky pozval poslance, ekonomy, odborníky na výživu, pedagogy a zástupce mateřských organizací, aby diskutovali o problematice omezení konzumace slazených sycených nápojů.

Ilustrační fotografie

„Řada zemí světa již tuto zvláštní daň zavedla, což mělo za následek, že výrobci začali snižovat obsah cukru v nápojích a spotřebitelé (zejména děti a mladiství) začali preferovat vhodnější produkty,“ stojí v prohlášení.

Podle ohlasů na sociálních sítích a komentářů v médiích byl návrh dle slov Mykhaila Radutského přijat vcelku kladně.

Nicméně, řada odborníků, a i někteří poslanci by rádi získali na své otázky odpověď. Například jak vláda plánuje utratit získané prostředky ze zvláštní daně? Nezavede vláda pod hesly péče o zdraví lidí další daň, která by měla naplnit rozpočet? ️ A jak bude vláda kontrolovat placení zvláštního spotřební daně na tyto nápoje? Po zodpovězení těchto otázek by bylo možné dále diskutovat.

Zvýšení vývozu obilovin

Od začátku hospodářského roku 2021/22 do 12. ledna 2022 bylo z Ukrajiny vyvezeno 34 mil. tun obilných plodin, což je o 6,8 mil. tun více než ve stejném období minulého hospodářského roku, informovala o tom tisková služba Ministerstva pro agrární politiku a potraviny Ukrajiny.

Na zahraniční trhy byla dodána zejména: pšenice (16,1 mil. tun), ječmen (5,3 mil. tun), žito (146,8 tis. tun), kukuřice (12,1 mil. tun).

Autor: Yegor Reshetnyk, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Kyjevě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme