Umělá inteligence – budoucnost ekonomiky SAE

Studie předvídají, že do roku 2030 bude umělá inteligence (AI) představovat 45 % celkových zisků světové ekonomiky. SAE nechtějí stát pozadu a v zavádění AI technologií jsou na špičce v arabském světě. Odhad přínosu pro ekonomiku je vyjádřen pro SAE ve výši 33,5 %. Následovat bude Saudská Arábie ve výši 31,3 %, zbytek regionu GCC ve výši 28,8 % a Egypt s příspěvkem ve výši 25,5 %.
Postupné zavádění technologií AI do ekonomiky SAE jde plně s jejich strategií. Existuje celá řada oborů, kde technologie AI najdou své uplatnění. Ať už se jedná o sektor zdravotnictví, e-commerce, finanční služby, správa a analýza velkého množství dat, atomatizace, péče o zákazníky a další.
Na druhou stranu je ovšem poukazováno na obavy zejména z rizika narušení bezpečnosti, úniku dat, ohrožení soukromí, nahrazení pracovních míst, nedostatek znalostí požadovaných dodavateli a absence regulačních rámců v mnoha zemích. Společnosti, které se specializují na AI, tak mají možnost tyto obavy svou osvětou rozptylovat.
Technologie AI by do roku 2030 mohla přispět k růstu HDP v SAE výší 96 mld. USD, což odpovídá podílu 13,6 %. Nasazení speciálního robota pro úklid dubajského metra je dobrým příkladem SAE nebát se nových AI technologií a jejich zavádění do běžného užívání.


  • Země: AE – Spojené arabské emiráty
  • Datum zveřejnění: 24.02.2019

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade v Dubaji
Zdroj: https://gulfbusiness.com

Souborové přílohy

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme