Úprava pravidel pro označení masa v USA

Bílý dům oznámil, že Bidenova administrativa plánuje vydat nová pravidla pro označování masa „Product of USA“ (Výrobek USA), a to zejména pro lepší informovanost spotřebitele o původu masa.

Jde o součást nové iniciativy, která má zajistit spravedlivou hospodářskou soutěž a lepší fungování dodavatelského řetězce pro americké chovatele hospodářských zvířat, zejména pro ty menší.

Ilustrační fotografie

Novým pravidlům bude předcházet hloubková revize stávajícího stavu, který je dle federálního ministerstva zemědělství nevyhovující. Podle současných pravidel označování totiž může být maso označeno jako „Výrobek USA“, pokud je v USA i jen zpracováno. Tedy včetně případů, kdy jsou zvířata do Spojených států dovezena živá a zde poražena. Ministerstvo tak zastává názor, že spotřebitel není plně informován o původu masa.

Avizovaná nová pravidla ale pravděpodobně opět vyvolají třenice v rámci Světové obchodní organizace. Ta již několikrát v minulosti rozhodla proti americké legislativně ohledně označování země původu masa. Naposledy na základě stížnosti Kanady ve sporu č. DS384, který nebyl dosud pro obě strany uspokojivě vyřešen.

Jihoameričané jsou posedlí krásou. Investují do ní navzdory krizi

Českých výrobců a exportérů se tato problematika označování masa vzhledem ke skladbě našeho vývozu pravděpodobně bezprostředně nedotýká. Nicméně je důležité tyto snahy o zvýhodnění domácí produkce před tou z dovozu bedlivě sledovat a v případě porušování mezinárodních pravidel okamžitě zasáhnout.

Autor: Petr Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme