Uruguay poptává inovativní technologie vodního a odpadového hospodářství

V Uruguayi je velmi vysoká poptávka po (západních) inovativních technologiích v oblastech cirkulární ekonomiky, odpadového a vodního hospodářství.

Zájem by mohl být i o výrobky šesti českých firem, jež se představily na veletrhu Expo Sostenible v Montevideu, který se uskutečnil ve dnech od 7. do 11. června 2023.

Ilustrační fotografie

Velvyslanectví ČR v Buenos Aires přiblížilo prostřednictvím národního stánku uruguayskému publiku šest českých firem z oblasti životního prostředí – konkrétně se jednalo o společnosti Lescus Cetkovice, Refugium, ENVI-PUR, IN-EKO TEAM, Mavel a Kenergen. Česká přítomnost byla podpořena v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED) Ministerstvem životního prostředí ČR.

Uruguay v posledních dvou letech trápí nevídané dlouhodobé sucho. Hlavním zdrojem sladké vody pro Montevideo je vodní nádrž Paso Severino. Její zásoby na začátku června 2023 dosahovaly pouhých 4,4 milionu m3 z celkové kapacity 67 milionů m3. Voda dodávaná veřejnými vodovody již musí být odebírána přímo z moře, tudíž vykazuje vysokou míru slanosti.

ExportMag.cz: Olpran zkouší prorazit v Chile, z nějž roste ráj cyklistů

Velmi vítány jsou technologie související s odsolováním a čištěním vody. Obrovská poptávka je i po technologiích souvisejících s recyklací odpadu. V zemi prozatím není funkční žádná spalovna, ani závod pro třídění odpadu, veškerý komunální odpad se ukládá do země. Vhodnou příležitostí pro osobní představení českých řešení může být podnikatelská mise, která by měla být uskutečněna na podzim 2023.

Veletrh EXPO Sostenible měl za cíl podpořit výměnu zkušeností a osvědčených postupů v oblasti udržitelného rozvoje a péče o životní prostředí. Mezi více než dvěma sty vystavovateli se rozhodně neztratilo ani zmíněných šest českých firem, které měly během čtyř dní možnost navázat spolupráci s uruguayskými partnery.

Ilustrační fotografie

Překážky a lákadla uruguayského trhu

České firmy při vstupu na uruguayský trh musejí počítat s překážkami, jakými jsou relativně malý trh (3,5 milionu obyvatel), vysoké ceny kontejnerové přepravy, či zcela nedostatečné externí financování (banky, jiní investoři), na které většinou nedosáhne průměrný uruguayský malý či střední podnik.

Českým investorům naopak může pomoci relativně vstřícné prostředí pro přímé zahraniční investice. Uruguay je taktéž velmi ceněna pro svou politickou a makroekonomickou stabilitu. Bez ohledu na aktuální složení vlády se malá země, vklíněná mezi dva velké obry – Brazílii a Argentinu, musí s ohledem na vrtochy svých sousedů porozhlížet po partnerech mimo blok Mercosur.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Buenos Aires (Argentina). Autor: Radek Hovorka, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Amerika | Uruguay | Zahraničí

Doporučujeme