Uruguay regionálním lídrem v oblasti umělé inteligence

Uruguay bývá někdy označována jako „Silicon Valley“ Latinské Ameriky. S 3,5 mil. obyvateli je tato malá země dvojkou (po Mexiku) co do vynaloženého úsilí a objemu investic v oblasti umělé inteligence. To potvrzuje i nejnovější srovnání Oxfordského výzkumného střediska pro rozvoj (IDRC). V tomto  žebříčku, který hodnotí digitalizaci státního aparátu, fungování infrastruktury, vzdělávací systém a veřejné služby se Uruguay umístila celkově na 35. místě. V hodnocení obdržela 6,522 z maximálních 10 bodů.

Uruguay dlouhodobě rozvíjí systém, díky němuž se země stává výzkumným střediskem světového významu. Vláda osvobozuje od daní projekty zahrnující technologické inovace a transfer technologií. Země může těžit z řady domácích profesionálů a mladých talentů vycházejících z akademického sektoru, neboť do systému se zapojují všechny hlavní uruguayské univerzity. 

Tito vysoce kvalifikovaní pracovníci mají dlouhodobě zájem o možnostech pracovního uplatnění v evropských zemích, kam se i často stěhují. Příklady participujících soukromých společností jsou například dSense, GeneXus, Globant, Mercado Libre či Tryolabs. Kontakt s evropskými technologickými špičkami je poměrně úzký, což napomáhá dalšímu rozvoji tohoto oboru.

V současné době jsou v Uruguayi akcentována tři témata v oblasti umělé inteligence: počítačové vidění, zpracování přirozeného jazyka a prediktivní analýza. Počítačové vidění se zaměřuje na vývoj interpretačních systémů, které z obrazů nebo videí extrahují relevantní informace. Zpracování přirozeného jazyka vyvíjí modely, které umožňují interpretovat a extrahovat informace z psaných textů. Prediktivní analýza předpovídá budoucí události na základě událostí minulých. 

Tyto technologie do budoucna zcela promění způsob, jakým vlády bude poskytovat veřejné služby a zvýší tím transparentnost. Umělá inteligence by v Uruguayi měla být motorem rozvoje. Očekává se, že do roku 2030 přispěje do globální ekonomiky asi 15 biliony dolary. Uruguay má našlápnuto si z toho koláče ukrojit větší podíl, než její sousedé. 

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Buenos Aires (Argentina). Autor: Radek Hovorka.

• Teritorium: Uruguay
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme