US EXIM podpořila financování indonéské ropné rafinerie

Exportní a importní banka Spojených států (US EXIM) schválila transakci na podporu rozšíření indonéské ropné rafinerie.

To vyvolalo kritiku ze strany nevládních skupin, které tvrdí, že tato transakce je v rozporu se slibem USA nefinancovat projekty v oblasti fosilních paliv v zahraničí.

Ilustrační fotografie

Dohoda ve výši 99,7 milionu USD podpoří rozšíření zařízení a modernizaci palivové účinnosti a bezpečnosti v  rafinerii Balikpapan, kterou provozuje indonéská národní ropná společnost Pertamina.

„Tento projekt podpoří stovky pracovních míst v USA u desítek výrobců po celé zemi a umožní Indonésii výrazně snížit závislost na dovozu rafinovaných paliv pro dopravu a zároveň modernizovat na čistší standard, a tím chránit lidské zdraví a životní prostředí,“ říká prezidentka a předsedkyně představenstva US Exim Reta Jo Lewis.

Skupiny bojující za ochranu klimatu však obvinily US EXIM, že je v rozporu s exekutivním příkazem amerického prezidenta Joea Bidena, který nařizuje postupné ukončení podpory zahraničních projektů v oblasti fosilních paliv, a také se závazkem USA na klimatickém summitu v Glasgow – COP26, že ukončí přímou podporu projektů v oblasti fosilních paliv.

Převzato z Magazínu ze světa exportu (32/2022). Autorka: Jana Ševcová, Odbor mezinárodních vztahů EGAP

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Nerostné suroviny a polotovary

Doporučujeme