USA a Kanada. Severoamerické Trade News v těchto dnech putuje ke svým čtenářům

Největší spotřebitelský trh na světě s více než 330 miliony lidí a hrubým domácím produktem přes 20 bilionů dolarů. I to jsou USA. Čeští exportéři tam mohou uspět v mnoha odvětvích. Aktuálně se jim nabízejí nové příležitosti.

„V souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu je pozornost Spojených států na náš region upřena mnohem víc, než tomu bylo během posledních dvou dekád. Pro nás se tím otevírá řada možností k hledání nových synergií a k hlubšímu rozvíjení těch stávajících, ať už v oblasti bezpečnosti, obchodu, vědy či inovací nebo také v rámci energetiky,“ říká velvyslanec České republiky v USA Miloslav Stašek v exkluzivním rozhovoru pro Trade News.

Ilustrační fotografie

Pomoci by měl i exportní inkubátor v americkém Chicagu, který agentura CzechTrade otevřela letos v dubnu. „Našim vývozcům poskytujeme asistenční služby při vyhledávání obchodních partnerů, zajišťování obchodních schůzek, jednání s místními úřady a další servis podle toho, co každá firma potřebuje,“ říká Luboš Matějka, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade, a zdůrazňuje, jak potřebné je to například v oblasti certifikací: „Evropské certifikace a povolení v USA neobstojí. Proto pomáháme s orientací v konkrétních pravidlech a regulacích.“

CzechTrade otevírá nový Exportní inkubátor. Pomůže rozvíjet české podnikání v Chicagu

„Jestli se někde můžete snadno nakazit vášní pro podnikání a odvahou riskovat, pak jsou to Spojené státy,“ tvrdí Adam Janek, ředitel a člen představenstva Očního centra Praha (OCP). Že je to pravda, dokazuje fakt, že zatímco někteří teď spíše šlapou na brzdu anebo hledají záchranný kruh, OCP přidává plyn a nevzdává se vizí. A tak se už příští jaro přestěhuje do nových moderních prostor a promění se v jednu z největších očních klinik s ryze českým kapitálem u nás. Jak je inspirovala dlouholetá spolupráce se světovým výrobcem nitroočních čoček, americkou firmou Lenstec, se dozvíte v exkluzivním rozhovoru: Jak se rodí sen o největší české soukromé oční klinice.

Lanškrounská rodinná společnost Komfi letos slaví třicet let a s americkými partnery spolupracuje téměř od počátku. USA jsou totiž v polygrafii světovým lídrem a nyní představují asi 40 procent exportu Komfi. Podle slov jednatelky Jany Slovákové američtí zákazníci od Komfi očekávají hlavně vysokou rychlost zpracování zakázky, ideálně nulovou chybovost, snadnou ovladatelnost i pro nekvalifikovanou obsluhu a kompatibilitu se zařízením jiných výrobců. Samozřejmostí je držet krok s novými technologiemi a digitalizací.

Půlkulatiny volného obchodu s Kanadou

Dne 21. září 2022 jsme si připomněli páté výročí prozatímního uplatňování Komplexní hospodářské a obchodní dohody mezi EU a Kanadou (CETA). Jejím hlavním cílem je posílit vzájemné obchodní vazby, nabídnout evropským podnikům lepší příležitosti v Kanadě a být impulzem pro ekonomický růst a tvorbu pracovních míst. Dohoda je dnes hlavní hnací silou privilegovaného vztahu mezi EU a tímto blízkým spojencem a partnerem, přičemž současný geopolitický kontext vytváří impulz pro ještě užší vzájemnou spolupráci.

To pro TRADE NEWS potvrzuje i velvyslankyně Kanady v ČR Ayesha Rekhi. „Česko bylo mimochodem jednou z prvních zemí, které dohodu CETA ratifikovaly. A na příkladu Česka vidíme i její konkrétní přínosy: například za rok 2021 registrujeme 24% nárůst objemu bilaterálního obchodu mezi našimi zeměmi,“ říká. 

Ayesha Rekhi: Různorodost plodí inovace a kreativitu

Trade News vydává agentura Antecom jako magazín AMSP ČR o obchodu a exportu na 84 stranách tištěným auditovaným nákladem 8000 kusů. Je distribuován bezúplatně přímo k manažerům firem s rozhodující pravomocí. Zdaleka se nejedná pouze o členy AMSP ČR, ale také o další společnosti a instituce. Je připravován ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a institucemi podporujícími český vývoz, jako jsou například CzechTrade, EGAP, NRB, ICC ČR a s Ministerstvem zahraničních věcí ČR.

Online si ho přečtete na www.itradenews.cz

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme