USA uvalují antidumpingové clo na vietnamský med

Americké ministerstvo obchodu oznámilo předběžné antidumpingové clo na vietnamský med ve výši 412,5 %, což zdvojnásobuje sazbu 207 % původně navrženou Americkou asociací výrobců medu.

Každý rok včelařský průmysl v USA vyprodukuje téměř 100 000 tun medu a dalších více než 200 000 tun dováží z jiných zemí. Vietnamský med tvoří čtvrtinu dováženého medu do USA.

Ilustrační fotografie

Produkce medu ve Vietnamu je asi 57 000 tun ročně. Domácí spotřeba medu je však minimální, pouze 1/10 spotřeby na osobu ve srovnání s ČR.

Až 90 % medu je proto určeno na export, z toho 95 % na americký trh. V roce 2021 dosáhly tržby Vietnamu z vývozu medu 100 milionů USD, meziročně o více než 65 %. Přes nízkou domácí spotřebu je med v místních obchodních řetězcích standardním sortimentem, ale kvalita je různá. Většinou se jedná o med ředěný cukrem a vodou, přičemž se vždy na obalu uvádí, že se jedná o 100% pravý včelí med. Ceny medu jsou na vietnamském trhu zároveň poměrně vysoké.

Když americké ministerstvo obchodu provádí antidumpingové šetření dovozů z Vietnamu, vždy označuje VSR za netržní hospodářství, kde náklady a cena neodráží tržní podmínky. Ministerstvo obchodu USA tedy určuje běžnou hodnotu metodou náhradní hodnoty, což znamená, že k výpočtu výrobních nákladů, režijních nákladů a zisku pro vietnamské výrobce a vývozce používá údaje o ceně a nákladech z jiné země, kterou USA považují za tržní hospodářství (např. Indie).

Clo ve výši 412,5 % pro vietnamské vývozce medu vyplynulo ze šetření dvou povinných respondentů: Buôn Mê Thuột Honey (414 %) a Đắk Lắk Honey (411 %) a metodiky náhradních hodnot vybraných Ministerstvem obchodu USA.

Šetření stále probíhá, ale je nyní v konečné fázi. Když budou snížena předběžná cla u respondentů Đắk Lắk a Buôn Mê Thuột, bude odpovídajícím způsobem snížena konečná celní sazba. Pokud se předběžná cla stanou konečnými, bude pro vietnamské vývozce medu extrémně obtížné udržet si přístup na americký trh.

Vzhledem k dohodě o volném obchodu mezi EU a VSR, která oboustranně zcela odstranila cla na přírodní med, lze u nás brzy očekávat významnější dodávky medu vedle Ukrajiny i z Vietnamu.

Vietnamští vývozci medu mají právo žalovat Ministerstvo obchodu USA u amerického soudu pro mezinárodní obchod. Vietnamští exportéři medu mají dále možnost nechat nepříznivá cla posoudit ve správním přezkumu po vyhlášení konečného celního příkazu. Toto je cesta, kterou se při jednání s americkým ministerstvem obchodu vydali například vývozci mořských plodů.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme