Úspěch českých vědců: Evropa objevuje projekt Teplator

V Bruselu se koná konference o jaderné energetice, kterou pořádá Evropské společenství pro atomovou energii (Euratom). Evropská komise pozvala na konferenci i autory české inovativní technologie.

Evropská komise bude prezentovat hlavní priority nedávno zveřejněného Pracovního programu na období 2023 až 2025. Jedním z hlavních témat bude využití malých modulárních reaktorů (SMR). A proto pozvali zástupci Evropské komise také tým českých vědců z ČVUT a Západočeské univerzity v Plzni v čele s jaderným fyzikem, profesorem Radkem Škodou. Ten je vynálezcem inovativní technologie Teplator – SMR, který by měl sloužit jako jaderný zdroj pro levné centrální vytápění. Projekt letos zahájí licenční proces mimo Českou republiku.

Unikátní česká technologie Teplator se od ostatních malých modulárních reaktorů liší tím, že využívá jádra pro výrobu tepla

„Evropská unie sama uznala, že je ve vývoji SMR pozadu za USA, Čínou a Ruskem. Cílem je vrátit Evropskou unii zpět do hry“, uvedl profesor Radek Škoda a dodal: „V rámci Unie není mnoho designů malých reaktorů v tak pokročilém stadiu, jako je Teplator, snad vyjma francouzského NuWard. Proto si nás sama Evropská komise vybrala.“

Unikátní česká technologie Teplator se od ostatních malých modulárních reaktorů liší tím, že využívá jádra pro výrobu tepla. Všechny ostatní prezentované projekty se zaměřují na produkci elektřiny.  

„Teplator je jedinečná a cenově dostupná technologie, která umožní dodávat teplo do domácností a firem za cenu okolo 100 korun/GJ. To je méně než desetina stávajících cen v České republice. Pro instalaci bude potřeba součinnosti úřadů, krajů a teplárenských společností při povolovacím řízení,“ vysvětlil Petr Pávek, člen správní rady Invest & Property Consulting, investora projektu.

Mnohem ekonomičtější podmínky výroby tepla ale nejsou jediným benefitem projektu Teplator. Jeho cílem je také české teplárenství transformovat z fosilních paliv do čisté energie budoucnosti a současně zvýšit jeho nezávislost na dodávkách plynu ze zahraničí.

Kromě problematiky SMR Evropská komise představí rozpočet 132 milionů eur, který je v rámci Pracovního programu Euratom alokován na podporu projektů z oblasti jaderného výzkumu a vzdělávání. „Výzkumné projekty budou předmětem našich jednání. Jak ZČU, tak ČVUT budou spolu se zahraničními partnery zapojeny,“ dodal Radek Škoda.

SMR Teplator představí jadernou technologii ve virtuální realitě

Teplator se odborné veřejnosti představil poprvé na dubnové konferenci Euratom. „Zájem o českou technologii projevila také Mariya Gabriel, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež,“ okomentoval úspěch na půdě Evropské komise profesor Radek Škoda.

V listopadu se česká technologie představí na největší světové jaderné výstavě v Paříži a v těchto dnech v Bratislavě na Česko-slovenském energetickém fóru, jednom z nejvýznamnějších setkání vrcholových představitelů a odborníků energetického sektoru letošního roku.

„Fórum je příležitostí představit naši technologii českým a slovenským energetickým společnostem. Výzkumu a vývoji SMR se věnují společnosti po celém světě a je jasné, že jsou cestou pro budoucnost jaderné energetiky,“ uvedl profesor Škoda.

Konference je připravována v návaznosti na její první úspěšný ročník, který se konal v Brně u příležitosti 100. výročí České a Slovenské republiky.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Oblasti podnikání: Energetika | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme