Úspěšná expanze české firmy Creative Dock na náročný švýcarský trh

Na podzim roku 2018 oslovil Martin Pejša, CEO firmy Creative Dock, zastupitelský úřad v Bernu. Oznámil svůj záměr otevřít ve Švýcarsku kancelář se stálým obchodním zastoupením. Tak započala spolupráce mezi úspěšnou českou firmou a Velvyslanectvím ČR v Bernu. 

Proniknout na švýcarský trh a uspět na něm není jednoduchý úkol. Své o tom ví mnoho firem. Země se čtyřmi úředními jazyky, dvaceti šesti samosprávnými kantony a náročnými zákazníky pověstnými svým důrazem na přesnost a kvalitu není přístupná pro každého. Spoléhat se jen na štěstí a reference z domova nestačí. Švýcarsko je malé, drahé a náročné. Česká firma tak musí moc dobře vědět, v čem je lepší než ty domácí či ze sousedních krajin.

Creative Dock to naštěstí ví. Navíc je jako úspěšná česká firma se světovými ambicemi ochotná a schopná svému cíli leccos podřídit. Patří k tomu i otevírání zahraničních poboček, z nichž jedna se nachází v Curychu.

S výkonným ředitelem švýcarské pobočky Creative Dock Jiřím Horákem je velvyslanectví v Bernu v kontaktu od jejího otevření. Proto jsme také věděli, že pan Horák usiluje o získání zakázky jedné významné švýcarské zdravotní pojišťovny. A proto jsme také na jednu z našich společenských akcí cíleně pozvali zástupce z lékařského prostředí a farmaceutického průmyslu, kterým jsme pana Horáka představili a s nimiž mohl probrat strategii a záměr firmy.

Žádanou zakázku firma Creative Dock získala. Následně ji díky své vynikající práci a kvalitní nabídce profesionálních služeb úspěšně realizovala.

Spolupráce velvyslanectví v Bernu a Creative Dock tím ale neskončila. Dalším společným počinem byla účast na curyšském veletrhu Business Innovation Week 2019. V rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie MZV představilo velvyslanectví ve svém stánku čtyři české inovativní firmy, které po tři veletržní dny prezentovaly svou nabídku potenciálním švýcarským zákazníkům a partnerům. Jednou z nich byla i Creative Dock, která již před tímto veletrhem představila ve Švýcarsku svůj další produkt, a to na blockchainu založenou Peer-to-Peer platformu s názvem VETRI.

Projekty na podporu ekonomické diplomacie pořádá Velvyslanectví České republiky v Bernu každý rok. Čeští exportéři, kteří míří do Švýcarska nebo do Lichtenštejnska, mohou kontaktovat obchodně ekonomický úsek velvyslanectví a využít tak naší asistence a služeb.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bernu (Švýcarsko). Autor: Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista.

• Teritorium: Švýcarsko
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme