Úspěšná mise českých leteckých a kosmických firem do Kanady

Ve dnech od 15. do 18. dubna 2019 se deset českých firem účastnilo mezinárodního veletrhu v Montréalu zaměřeného na letecký a kosmický průmysl. Aéromart Montréal patří k nejvýznamnějším akcím tohoto typu v Kanadě a v teritoriu amerického kontinentu vůbec. Kanada je pro Českou republiku v těchto oblastech velmi perspektivním partnerem, jednalo se již o čtvrtou významnou společnou událost v tomto sektoru. Akce byla realizována v rámci Projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED).



Delegaci vedl náměstek ministra průmyslu ČR a obchodu Vladimír Bärtl. Kromě vlastních jednání s kanadskými leteckými společnostmi (Héroux-Devtek, Mitsubishi Heavy Industries Canada Aerospace), québeckým leteckým klastrem Aéro Montréal, Kanadskou vesmírnou agenturou, proběhla rovněž celá řada doprovodných schůzek a jednání. Ty byly především z oblasti vesmírných technologií a dalších inovativních odvětví (umělá inteligence a její propojení s leteckým sektorem). Úspěšné bylo i jednání s vědeckým konsorciem CRIAQ, či quebeckým Ministerstvem hospodářství, vědy a inovací.

V rámci mise dne 15. dubna 2019 rovněž proběhl Kanadsko-český průmyslový den vesmírných technologií, kde české firmy s kanadskými partnery uskutečnily mnohá dobře hodnocená jednání. Česká delegace partnerům také prezentovala i Inovační strategii České republiky na léta 2019–2030.

Společný český velmi dobře navržený pavilón na veletrhu o ploše 36 m2 poskytoval dostatečný prostor pro prezentaci a jednání všech zúčastněných českých firem. PROPED se účastnili zástupci Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, Moravského leteckého klastru, společnosti 5M, MGM Compro, Workpress Aviation, Toseda, Space Systems Czech, UAV Power System a Modelárny LIAZ. Mise se rovněž účastnili představitelé Technologické agentury ČR a Technologického centra Akademie věd ČR.

Veletrh Aeromart Montréal 2019, kterého se účastnilo na 1400 účastníků z 800 firem, vytvořil českým společnostem vynikající prostor pro desítky velmi zajímavých B2B jednání a schůzek, stejně tak i účast na klíčových workshopech, konferencích a odborných seminářích.

Na akci byly bohatě zastoupeny jak všechny kanadské, tak i světové nejvýznamnější firmy z 25 zemí (z USA, Francie, Německa, Maroka, Itálie, Mexika, Španělska, Polska, Rakouska, Jižní Koreji a dalších zemí), které v leteckém průmyslu působí (Bombardier, Boeing, Pratt & Whitney, Héroux-Devtek, Bell Helicopter, CAE, GE Canada, Safran, Rolls Royce, Zodiac Aerospace, MHI Canada Aerospace, Thales, Leesta, L3, Hutchinson Composites Systems, Leonardo a mnoho dalších společností). Během veletrhu bylo realizováno více než 11 tis. B2B jednání.

Příležitostí pro spolupráci s Kanadou je také připravovaná výzva Technologické agentury ČR a quebeckého konsorcia CRIAQ v programu DELTA 2, která by měla ještě tento rok umožnit podávat společné česko-kanadské R&D projekty. Na podporu chystané výzvy proběhl dne 18. dubna 2019 networkingový seminář na technické škole École de téchnologie supériéure v Montréalu, který umožnil českým společnostem hledat možné québecké partnery do dané výzvy.

Kanadská mise českých expertů úspěšně posílila příležitosti pro české firmy ze sektoru letectví jak na kanadském trhu, tak i pro vzájemnou spolupráci na třetích trzích. PROPED rovněž potvrdil, že Kanada je také slibným partnerem pro oblast výzkumu a vývoje se zaměřením na inovativní sektory.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ottawě (Kanada). Autor: Josef Dvořáček, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme