Úspěšná prezentace českých firem na kubánském veletrhu FIHAV

Ve dnech 14.–18. listopadu 2022 se po dvouleté pauze způsobené pandemií covidu-19 uskutečnil 38. ročník Mezinárodního havanského veletrhu FIHAV. České firmy v rámci veletrhu podpořil náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

Veletrh FIHAV byl letos opět zařazen mezi české oficiální účasti, které organizuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Na oficiálním stánku se prezentovalo šest firem ze sektoru energetiky, strojírenství a potravinářských technologií, další se připojily bez vystavování v rámci oficiálního stánku.

Ilustrační fotografie

Česká republika se tak zařadila mezi 62 zemí, které se veletrhu zúčastnily. České výrobky jsou kubánským partnerům dobře známy a s ohledem na nutnost modernizace tamní ekonomiky je o ně a další české technologie zájem. Hlavním problémem kubánského trhu, s nímž nejen ČR bojuje, je však nedostatek deviz.

V rámci své třídenní návštěvy firmy na Kubě podpořil náměstek ministra Eduard Muřický, který zde jednal se svými protějšky. Proběhlo jednání s představiteli pěti ministerstev, která reprezentují hlavní obory česko-kubánské spolupráce – 1. náměstkyní ministra zahraničního obchodu a investic Anou Teresitou González Fraga, náměstkem ministra energetiky a těžby Juanem Torresem Naranjo, náměstkem ministra průmyslu Ernestem Cedeño Rodríguezem, náměstkem ministra zemědělství Maury Echeverríou Bermúdezem a náměstkem ministra potravinářské výroby Javierem Franciscem Aguiar Rodríguezem a dále prezidentem Kubánské obchodní komory Antoniem Luisem Carricarte Coronou.

Jihoameričané jsou posedlí krásou. Investují do ní navzdory krizi

Na jednání byli přiznáni i zástupci relevantních firem, kteří tak měli možnost představit nové projekty či upozornit na existující problémy, které v rámci svých obchodních případů mají. Návštěva posloužila mimo jiné jako impuls pro restart ekonomických vztahů stagnujících po zmíněné pandemii a potvrdila přetrvávající zájem české i kubánské strany o další spolupráci a její prohloubení. České firmy mají již nyní připravenu celou škálu projektů pro kubánský trh, avšak největší brzdou je zmíněná otázka financování.

„Věřím, že jednání přispějí k odblokování situace a nalezení možnosti, jak financování pro Kubu obnovit,“ řekl náměstek Muřický. „Z jednání s kubánskými partnery byla vidět snaha hledat řešení.“ Významným faktorem je i to, že do jednání je zapojen EGAP.

Jednání českých zástupců na Kubě | Zdroj: MPO ČR

Kubánská ekonomika se potýká s celou řadou problémů prohloubeným pandemií, která způsobila dvouleté zastavení cestovního ruchu, který je jedním z hlavních sektorů kubánské ekonomiky, dále přetrvávajícího zostření sankcí ze strany USA, celkové situace ve světové ekonomice či živelními katastrofami, které Kubu v letošním roce zasáhly.

Hospodářství Kuby v posledních dvou letech prošla celou řadou změn. Vedle nové ústavy byla např. provedena měnová reforma, která sjednotila původní dvě měny, byla zrušena daň na americký dolar, došlo k rozšíření seznamu činností povolených pro soukromé podnikání či schválen zákon o mikro, malých a středních podnicích, kterým bylo navíc v omezené míře dovoleno exportovat a importovat (stále přes kubánské státní podniky). V rámci veletrhu byl rovněž tradičně představen nový přehled investičních příležitostí.

Veletrh v kubánské Havaně se koná od roku 1983 každoročně v listopadu a je tradičně nejvýznamnějším veletrhem v regionu. Jeho hlavní přednost spočívá v tom, že je jednou z mála možností přímého kontaktu s osobami rozhodujícími o obchodní spolupráci a podniky zahraničního obchodu. V letech 2013 a 2014 veletrh podpořila agentura CzechTrade a od roku 2015 ho MPO řadí mezi české oficiální účasti. V roce 2018 oficiální účast organizovalo Ministerstvo zemědělství a v roce 2019 žezlo převzalo opět MPO. Jedná se tak již o osmý ročník s českou účastí.

• Teritorium: Amerika | Kuba | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme