Úspěšná realizace projektu fotovoltaické elektrárny na Filipínách

Velvyslanectví České republiky v Manile úspěšně dokončilo implementaci malého lokálního projektu pro domorodou horskou komunitu v Sitio Nacolcol, Botolan, Zambales na Filipínách.

Projekt solární fotovoltaické elektrifikace v oblasti těžce zasažené sopečnou erupcí byl realizován v rámci české rozvojové spolupráce. Velvyslanectví ČR v Manile prostřednictvím partnerů z organizace Project Liwanag realizovalo zmíněný projekt v horské oblasti v provincii Zambales. „Liwanag“ znamená v tagalogštině „světlo“.

Ilustrační fotografie

Cílem projektu bylo snížení závislosti na spalování petroleje a jiných hořlavin ke svícení a poskytnutí elektrického světla tak, aby se děti mohly za dlouhých tropických večerů učit číst a studovat. Snížení závislosti na petroleji rovněž vede ke snížení počtu požárů a souvisejících neštěstí v oblasti, kde převažujícím stavebním materiálem je bambus a listí.

V rámci projektu tak byla vybudována fotovoltaická stanice s bateriovým úložištěm a ustavena přemístitelná osvětlovací tělesa, jakož i elektrické rozvody po značné části vesnice v těžce přístupné horské oblasti obývané domorodým národem Aeta.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Zástupce velvyslankyně Dalibor Mička s vedoucím finančně-hospodářského úseku Evženem Kramešem vykonal monitorovací cestu a navštívil místo realizace projektu. Po setkání s radou starších – uznávaných vůdců kmene byla předvedena funkčnost fotovoltaické stanice, která světlem ozařovala noční, donedávna temnou vesnici.

Po modlitbách a vzývání bohů byla fotovoltaická stanice rituálním způsobem postříkána krví čerstvě podříznuté slípky pro úspěch a dlouhé fungování a vděčný lid děkoval České republice za revoluční změnu v jejich životech.

Světlo s sebou lidu Aeta přináší nejen praktické výhody, nýbrž i mentální vzpruhu tím, že vědí, že nejsou zapomenuti. Česká rozvojová spolupráce tak znovu prokázala svůj smysl a pozitivní dopad na osoby žijící ve špatně přístupné lokalitě, kam asistence místně příslušných orgánů dosahuje jen okrajově a sporadicky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Manile (Filipíny).

• Teritorium: Asie | Filipíny | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme