Úspěšné projekty OP PIK: Technologie pro Workpress Aviation

Společnost Workpress Aviation se specializuje na výrobu komponentů pro letecký průmysl. Na vývoj a výrobu nového produktu čerpala finanční podporu z programu Technologie – Covid 19 v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).

Zdroj: API

Workpress Aviation je česká společnost, která se specializuje na výrobu komponentů z různých typů materiálů pro letecký průmysl. Disponuje nejmodernějšími technologiemi pro produkci, úpravu a následnou kontrolu komponentů pro letecký interiér a nabízí kompletní vybavení pro strojní obrábění a dělení materiálu.

Na začátku roku 2020, s příchodem nového typu koronaviru, chtěla společnost pro své zaměstnance zajistit ochranné prostředky proti infekci a ochránit tak je i výrobu. Na trhu však nebyl jen nedostatek masek, ale také filtrů i ostatního vybavení a firma se rozhodla situaci vyřešit interně. Na projekt WPA Nanomasky vyčlenila zkušené vývojáře a technology a po pár týdnech měla hotový první prototyp masky i se sadou filtrů. Od něj se na masce udělalo více než 100 modifikací. Do vývoje firma investovala přes 100 milionů korun.

Předmětem projektu v OP PIK bylo pořízení výrobních technologií pro sériovou výrobu těchto vysoce inovativních ochranných polomasek WPA Nanomasek, které společnost sama vyvinula. WPA Nanomasky se vyznačují dlouhou životností filtračních složek a špičkovou kvalitou. Současně se jedná o obousměrně funkční ochranu před šířením viru – pro nositele i pro jeho okolí. Celá maska se dá dezinfikovat i dekontaminovat, a tedy i opakovaně použít. Podle atestací je WPA Nanomaska ještě o řád účinnější než používané respirátory třídy FFP3. V současné době masky používají jak profesionálové z řad zdravotníků, hasičů, policistů a vojáků, tak i široká veřejnost.

Společnost čerpala finanční podporu z programu Technologie – Covid 19 v Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).

Jaké výsledky realizace projektu firmě přinesla? Odpovídá Jitka Civínová, manažerka projektu Workpress Aviation.

Co projekt vaší firmě přinesl?

Vývoj a výroba nového produktu pro nás byly velkou výzvou. Přestože je naší silnou stránkou expresní zpracování zakázek pro letectví, tento projekt přesahoval naše zkušenosti svým rozsahem, komplexitou i urgencí. Náš tým je ale zvyklý najít rychlé a zároveň precizní řešení, navíc si všichni byli vědomi závažnosti situace, do které se celá země dostala. Připomínám, že v té době byly ochranné prostředky prakticky nedostupné.

V průběhu projektu jsme získali nové zkušenosti například s výrobou forem, vstřikováním plastů, robotickou výrobou a celkovou problematikou ochrany dýchacích cest. Stali jsme se také expertními partnery v rozhovorech na úrovni vlády a Evropské komise. Za stěžejní přínos ale považuji to, že se nám podařilo udržet v této době výrobu bez redukce pracovních míst.

Jaké výrobní technologie jste v rámci projektu pořídili?

Výrobní technologie se skládají z robotů, kteří automatizují lepení jednotlivých komponent, a skeneru s příslušenstvím, který kontroluje kvalitu vyrobených masek. Vedle toho jsme pořizovali podpůrné technologie, jako je například unikátní testovací přístroj na průnik částic.

Jaké konkrétní úspěchy jste už rozšířenou výrobou zaznamenali?

Masky dodáváme jak profesionálům, tak soukromým subjektům. Naše výroba je nyní schopná pokrýt i velkoobjemové objednávky velkých nemocnic či státu.

Jaké zkušenosti si z realizace projektu odnášíte?

Ověřili jsme si, že jsme schopní v těžkých podmínkách vyvinout špičkový produkt, od prvního návrhu, po finální certifikaci. Dokázali jsme ho obhájit na poli EU a WHO a prosadit v konkurenci s nekvalitními, ale levnými ochrannými pomůckami z Číny. Takže ve zkratce: Odnášíme si zkušenosti a hrdost na svoji práci.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme