Ústecký startup HuráLiga podpořený ICUK dnes pořádá 1500 zápasů po Evropě týdně

Dokážete si to sami představit. Jste sportovní typ, který si jde rád zahrát např. tenis. Ale ne vždy se najde parťák.

A tak hledáte po kamarádech a známých. Přihlásit se do klubu není cesta. Nechcete takový závazek. Kde ale najít protihráče? Ideálně takového, který bude hrát na stejné úrovni jako vy?

V ČR postupně pronikl startup HuráLiga.cz už do 24 měst, kde se pořádají amatérské ligy. | ICUK

Odpověď nabízí ústecký startup HuráLiga, který před několika lety prošel podnikatelským inkubátorem od Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK) a expandoval nejen v rámci ČR, ale také do sousedních zemí. 

Dva kamarádi, kteří vždy měli blízko ke sportu Ondřej Krejčí a Břetislav Krček, již v minulosti malou ligu pro amatérské sportovce pořádali. Byla to badmintonová liga v Ústí nad Labem. A když je jeden ze zakladatelů programátor, nápad vytvořit portál, který by shromažďoval amatérské sportovce, byl na světě.

Podpora v začátcích od ICUK a investice

Břéťa a Ondřej založili firmu v roce 2019. Do podnikatelského inkubátoru Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK) přišli bez detailního byznys plánu. Měli nápad, ale nevěděli, jak jej přeměnit na byznys, který by je živil.

„Na inkubátoru mě pohltila hlavně komunita startupistů a mentorů. Bylo skvělé s ostatními začínajícími podnikateli řešit počáteční problémy v podnikání. Navzájem jsme se tak podporovali a dávali si i zpětnou vazbu. S mentory jsme potom navázali dlouhodobý pracovní vztah a každá schůzka mě posouvala mílovými kroky,” vzpomíná na průběh inkubátoru Ondřej. 

Po skončení inkubátoru se pustili do expanze po ČR. Krátce poté, co organizovali amatérskou ligu v Liberci, zazvonil telefon od jednoho ze sportovců, který byl členem místní ligy, že je nejen nadšen z jejich myšlenky a chce jim poděkovat, ale především je připraven do projektu investovat své finanční prostředky. A to dovolilo zakladatelům se do projektu vrhnout naplno.

Nejčastějším sportem je tenis, badminton, stolní tenis, šipky a kulečník | ICUK

Investice se nakonec ukázala jako kritická pro přežití jejich firmy v období pandemie Covid-19, kdy se všechna sportovní centra postupně zavřela. „Bylo to těžké období. My jsme ale neseděli doma a nestěžovali si. Začali jsme naopak na našem portále pracovat ještě usilovněji a věřím, že tato práce nám pomohla při expanzi na další trhy,” říká Ondřej Krejčí.

A jak portál HuráLiga funguje? Pokud ve vašem městě existuje k vámi vybranému sportu dostatečná komunita, která je registrovaná na daném portále, vzniká amatérská liga, díky které máte možnost každý týden odehrát zápas proti jinému hráči. Zápas můžete odehrát kdykoliv, se soupeřem se dohodnete a především, dle vašich výsledků se přizpůsobuje i výběr budoucích soupeřů.

1500 zápasů po Evropě za týden!

V ČR postupně pronikl startup HuráLiga.cz už do 24 měst, kde se pořádají amatérské ligy. Nejčastějším sportem je tenis, badminton, stolní tenis, šipky a kulečník. „Sporty, kde jeden tým tvoří větší kolektiv lidí, jako je fotbal a hokej jsou na organizaci těžší. Je mnohem jednodušší, aby se dohodli 2 tenisté, kdy odehrají svůj zápas než 22 fotbalistů,” komentuje rozložení nejpopulárnějších lig spoluzakladatel Ondřej Krejčí. 

Po obsazení ČR se tým HuráLigy rozrostl o nové kolegy, kteří postupně měli na starosti trhy ve Francii, Itálii, Německu, Polsku a Rakousku. Naši sousedé s podobnou mentalitou se stali prvními zahraničními klienty a tak ústecký startup začal organizovat amatérské ligy v Německu, Rakousku a Polsku.

Ilustrační fotografie

„Francie a Itálie byl pro nás tvrdý oříšek. Celý ten náš princip „dobrovolné amatérské ligy” vlastně nepochopili a šlo to proti jejich myšlení. Bylo to pro nás finančně náročné období. Investovali jsme zde nemalé prostředky. Nakonec jsme museli uznat, že tyto trhy nejsou pro nás, a stáhli jsme se. Oproti tomu Polsko a Německo se rozjely rychlým tempem. Například v Německu nejsme ani rok na trhu a už zde týdně pořádáme několik stovek zápasů,” vysvětluje expanzi do zahraničí Ondřej. Týdně tak tým v HuráLize zorganizuje okolo 1 500 zápasů v Evropě.

I slepé cesty je třeba prošlápnout

Další expanzí, nebo spíše rozšíření produktové řady, bylo organizování lig v esportu. „Ze začátku jsme nabrali vyšší stovky hráčů v esportu, především ve Fifě, ale postupně tato komunita začala upadat. Důvod je jasný, každá taková hra stojí na multiplayeru a tak zázemí pro hráče v samotné hře je logicky jednodušší, než jsme dokázali připravit my. A to už z podstaty samotné ekonomiky Fify,” popisuje Ondřej situaci, kdy se pustili do nového segmentu, který se ukázal jako slepá cesta. 

Ovšem o tom startupový život je. Neustálé hledání nových příležitostí. Příběh zakladatelů startupu HuráLiga.cz dokazuje, že z vašeho hobby lze udělat úspěšný byznys, který se z Ústí nad Labem rozroste do Evropy. Pomoci vám přitom může i služba podnikatelského inkubátoru Inovačního centra Ústeckého kraje. Pro ty pokročilejší a cílevědomé má ICUK ještě další program s názvem Platinn, jehož služby hodlá HuráLiga využít. To podstatné je ale vždy ve vás samých, vaší vůli uspět. 

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme