Uvolnění opatření v Lotyšsku a Estonsku a podpora využití on-line technologií pro bezpečné cestování

Ministerstvo zahraničních věcí uspořádalo dne 21. července 2020 tiskovou konferenci, v rámci které ministr zahraničí Tomáš Petříček představil aktuality v cestování do pobaltských zemí i ve vyjednávání s dalšími oblíbenými cílovými destinacemi českých turistů.

O aktuálním vývoji nákazy covid-19 v ČR i v zahraničí promluvil vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Možná on-line řešení pro bezpečné cestování prezentoval Marek Pavlas ze společnosti CovidPass.

„Dobrá zpráva pro naše cestovatele je, že Lotyšsko a Estonsko nás vrátily na seznam bezpečných zemí a při cestě do Pobaltí tak není třeba prokazovat se negativním testem, ani nastoupit do karantény. Aktivně teď také jednáme s Tuniskem o zrušení restriktivních opatření, věřím, že se to povede v řádu týdnů,“ shrnul hlavní novinky v oblasti cestování šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Vedle pobaltských zemí a Tuniska zmínil ministr zahraničních věcí také často poptávané destinace Gruzii a Egypt. Gruzie figuruje na seznamu bezpečných zemí EU a ČR čeká na vývoj epidemiologické situace tak, aby mohla Gruzii zařadit i na národní seznam. V případě Egypta je situace velmi podobná, nicméně zatím ho ani EU nezařadila na seznam bezpečných zemí. V rámci bezpečného cestování připomněl ministr doporučení registrovat se v systému DROZD, kde je v současnosti necelých 10 tisíc cestovatelů, z toho téměř třetina v Chorvatsku.

„Na MZV evidujeme už prvních asi 40 žádostí nesezdaných párů o návštěvu partnera v ČR. Zhruba dvěma desítkám už jsme vystavili potřebné potvrzení, některým žádostem ale chybí potřebné dokumenty,“ informoval šéf české diplomacie také o problematice partnerů ze zemí mimo EU. O jejich vstup do ČR je možné žádat od pondělí 20. července. MZV v tuto chvíli eviduje žádostí například pro partnery z USA či Kolumbie.

Ministr Petříček zároveň zdůraznil, že pro snadnější cestování by bylo třeba více využít on-line technologie. „Podporujeme zavedení aplikace, která by soustředila na jednom místě jak informace o cestování v jednotlivých zemích, tak potvrzení o negativních testech,“ uvedl.

„Myšlenkou vzniku takové aplikace se zabývá celý svět, řada zemí chce vytvořit elektronický systém, který by prokázal, že cestovatel není infekční,“ podpořil možnost využití nových technologií také Roman Prymula, vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

V rámci tiskové konference byla představena aplikace společnosti CovidPass, která má zjednodušit bezpečné cestování i pohyb občanů. Zároveň poskytuje aktuální informace o platných opatřeních v České republice i zahraničí, a to i díky informacím z MZV. Do aplikace je možné nahrát negativní test a během cestování se jím prokázat.

„Začínáme cítit averzi lidí proti plošným opatřením, proto vidíme prostor pro technologické řešení, které cestování usnadní, protože všechny potřebné informace soustředí na jednom místě ve vašem telefonu,“ uvedl Marek Pavlas ze společnosti CovidPass.

• Teritorium: Estonsko | Lotyšsko
• Témata: Koronavirus svět
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme