V Ázerbájdžánu zanesli šíření koronaviru do trestního zákoníku. Hrozí až pět let vězení

Letecké spojení mezi Ázerbájdžánem a řadou zemí včetně Turecka a Ukrajiny bylo oficiálně přerušeno. 16. března bylo přerušeno také železniční spojení země s Ruskem. K úplnému uzavření pozemní hranice mezi oběma zeměmi došlo o půlnoci 18. března. Pro občany třetích zemí jsou dočasně uzavřeny hranice s Íránem, Gruzií i Tureckem a přerušeno bylo trajektové spojení přes Kaspické moře s Kazachstánem a Turkmenistánem.

K 23. březnu bylo v zemi infikováno koronavirem 72 lidí, většina do země v předchozích dnech dorazila převážně z Íránu a v menší míře z Itálie. Jedna nemocná pacientka bohužel zemřela. Ázerbájdžán má přitom zhruba stejný počet obyvatel jako Česká republika.

Vláda zavřela školy a zábavní podniky, restaurace fungují jen přes den

V zemi jsou dočasně uzavřeny všechny školy, muzea, kina, divadla. Do odvolání byly zrušeny kulturní a sportovní akce, restaurace zavírají povinně ve 21:00 hodin. Závěrečné zkoušky ve školách byly odloženy na neurčito.

V trestním zákonu země byl v souvislosti s porušováním karanténního režimu přidán nový článek, který mluví o porušení hygienicko-protiepidemického režimu a karantény. Za šíření choroby hrozí pokuta až 5 000 manatů (zhruba 75 tisíc korun) nebo uvěznění až na tři roky. Pokud podobné činy vedou k úmrtí osoby nebo k jiným závažným důsledkům, pak trest stanoví uvěznění na dobu tří až pěti let.

Zvláštní opatření jsou rovněž přijata ve vztahu k médiím a soukromým osobám, které šíří nepravdivé informace a šíří paniku mezi obyvatelstvem. Soukromé zdravotnické instituce vláda vyzvala, aby svou práci koordinovaly s ministerstvem zdravotnictví a jednotkou řízení územního celku.

Někteří státní zaměstnanci dostali povinnou dovolenou

Ázerbájdžán přistoupil v boji proti epidemii i k dalším důsledným opatřením. Země vyvíjí proti koronaviru vakcínu. Byla zrušeny všechna cla na dovoz roušek a respirátorů. Přijímání občanů ve většině státních institucí bylo pozastaveno. Na mimořádnou dovolenou byli vysláni zaměstnanci řady vládních agentur. Vláda zdůraznila, že rozhodnutí je dočasné povahy a že zaměstnanci vyslaní na dovolenou dostanou plný plat.

Pavel Zelenka, vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade Baku

Některé akce pro české exportéry jsou odloženy

Zahraniční kancelář Czechtrade Baku musí kvůli epidemii flexibilně reagovat stran organizace některých akcí pro české vývozce.

  • Účast firem z oblastí lázeňství na mezinárodní výstavě AITF 2020, která je zaměřena na cestovní ruch (původní termín 9. – 11. 4. 2020) a na níž se mělo účastnit 14 společností, je odložena. Účast se překládá na rok 2021.
  • Akce ADEX/SECUREX 2020 plánovaná na podzim (8. – 10. 9. 2020), které se účastní české firmy v oblasti obrany a bezpečnosti, zatím přesunuta není.
  • V současné době všechny potvrzené individuální zakázky pro zahraniční kancelář CzechTrade Baku jsou přesouvány na pozdější termín (květen, červen 2020). Nově poptávané zakázky kancelář plánuje již na podzimní termíny.
  • O situaci v regionu se zajímá expedice Tatra kolem světa, která by region chtěla navštívit, ale prozatím zůstává v Turecku.

• Teritorium: Asie | Ázerbájdžán | Zahraničí

Doporučujeme