V Bangladéši vzniká Evropská obchodní komora a ČR firmy se mohou hlásit o členství

Delegace EU v Dháce (DEU Dháka) oznámila zřízení Evropské obchodní komory (EuroCham) v Bangladéši a hledá prostřednictvím členských států zájemce o členství.

EuroCham si klade za cíl pomoci evropským firmám prosadit se na bangladéšském trhu prostřednictvím společného vyjednávání na místních úřadech, poskytování strategických informací, podpory podnikání a networkingu. DEU v Dháce očekává zahájení činnosti EuroCham v průběhu června a července 2023. EuroCham aktuálně sbírá podněty firem z EU v rámci jejich profilu potřeb.

Ilustrační fotografie

Oznámení o zřízení EuroCham je součástí bilaterálních jednání mezi EU a Bangladéšem na pozadí 50. výročí vztahů mezi EU a Bangladéšem.  

Obchodní a investiční stopa EU v Bangladéši roste. V roce 2020 členské státy EU vyvezly do Bangladéše zboží v hodnotě přes 2 miliardy EUR. Přítomnost EuroCham bude pro rozšiřování přítomnosti EU v Bangladéši klíčová. Evropské firmy budou moci od komory očekávat podporu ve vyjednání s bangladéšskými úřady, příležitosti pro networking, strategické informace a orientaci v bangladéšském trhu.

Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

V rámci náboru nových členů a zjištění potřeb firem Delegace EU v Dháce prosí případné zájemce o členství o vyplnění online dotazníku. Pro více informací kontaktuje Delegaci EU v Dháce na emailové adrese delegation-bangladesh@eeas.europa.

Bangladéš je 35. největší ekonomikou světa a aktuálně druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou v jižní Asii. Světová banka odhaduje růstu HDP Bangladéše pro rok 2023 na 6,1 %. Ekonomika Bangladéše zůstala po pandemii covidu-19 jako jedna z mála zemí v kladných číslech a rychle se zotavila. MZV ČR vidí velký potenciál pro posílení vzájemných obchodních vztahů. Vzájemný obrat mezi ČR a Bangladéše dosahoval v roce 2022 téměř 910 milionů USD a byl za posledních pět let rekordní.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Novém Dillí (Indie).

• Teritorium: Asie | Bangladéš | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme