V Bosně a Hercegovině klesá produkce mléka

V Bosně a Hercegovině v posledních dvou měsících klesá produkce mléka a dá se očekávat, že s blížící se zimou bude nabídka mléka od farmářů na tamním trhu ještě menší.

Jedním z důvodů je letošní nepříznivé počasí. Intenzivní jarní deště vyplavily osivo obilovin z polí a v některých lokalitách bylo takto postiženo i druhé setí.

Ilustrační fotografie

Mnozí farmáři tak letos nesklidí ani tolik, aby měli dostatečnou zásobu krmiv pro zimní období. Proto se někteří již nyní zbavují i produktivních dojnic. Horké léto navíc způsobilo nižší dojivost a tím i aktuálně nižší nabídku mléka na trhu.

Jenom v Republice Srbské je dle informací místního „Sdružení producentů mléka“ propad denní produkce až 45 tis. litrů mléka a obdobná situace je i ve Federaci Bosny a Hercegoviny, kde je u některých mlékáren výkup mléka nižší i o 20 % oproti období před třemi měsíci.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Tato situace může mít několik dopadů na české exportéry. V první řadě lze očekávat zvýšenou poptávku po sušeném mléce, kterým budou chtít některé mlékárny nahradit výpadek domácí suroviny. Za druhé lze předpokládat, že se sníží očekávaný zájem o nákup českých jalovic koncem tohoto roku.

Zároveň je však pravděpodobné, že o to větší zájem bude o české jalovice dojného skotu v příštím roce, kdy bude zapotřebí obnovit a osvěžit chovy. Je také reálné, že část subvencí na nákup kvalitních jalovic dojného skotu, které ministerstva zemědělství Republiky Srbské a Federace Bosny a Hercegoviny vyčlenila na letošní rok, bude přesunuta do příštího roku.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Bosna a Hercegovina | Evropa | Zahraničí

Doporučujeme