V Bosně a Hercegovině probíhá příprava vstupu společnosti LIDL na trh

Podle informací portálu e-Kapija probíhá v Bosně a Hercegovině intenzivní příprava německé společnosti LIDL ke vstupu na tento trh.

Společnost buduje poblíž Sarajeva hlavní distribuční centrum pro Bosnu a Hercegovinu, kde bude sídlit také vedení společnosti. Již byla zahájena také výběrová řízení pro nábor budoucích zaměstnanců.

Ilustrační fotografie

Podle předchozích mediálních zpráv LIDL v Bosně a Hercegovině plánuje počátkem roku 2024 otevřít nejméně šest prodejen. Zatím je známo, že společnost má pro tyto prodejny připravené lokality v Sarajevu, Tuzle a Bijeljině. V Bijeljině (severovýchod Bosny a Hercegoviny) už probíhá výstavba první prodejny, která bude v počátku pravděpodobně zásobována ze srbské centrály LIDL.

Prodejna v Bijeljině bude sloužit také jako vzdělávací centrum pro budoucí zaměstnance z Bosny a Hercegoviny, jimž budou zkušenosti předávat právě stávající zaměstnanci společnosti ze Srbska.

Český dodavatel uspěl v prestižním CERNu. Co tam firmy Arbyd dodala?

Pro některé české firmy, které dodávají svoji produkci do prodejen LIDL na trhu zemí západního Balkánu (Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko), to bude znamenat možné navýšení objednávek v roce 2024 v souvislosti s rozšířením trhu, který tato německá společnost pokrývá. V prodejnách LIDLU se v jednotlivých zemích západního Balkánu dají koupit různé české potraviny a nápoje od piva, přes salámy a paštiky až po konzervované potraviny a další zboží.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Bosna a Hercegovina | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod

Doporučujeme