V Bulharsku otevřeli třetí linku metra, stavěla se podle návrhu českých inženýrů

V bulharské Sofii bylo tento týden otevřeno prvních sedm stanic třetí linky metra. Trasa byla postavena podle návrhu, který pro investora Metropilitan EAD zpracovala česká projektová společnost Metroprojekt Praha.

Stanice nově otevřené třetí linky sofijského metra
Stanice nově otevřené třetí linky sofijského metra | Archiv společnosti Metroprojekt Praha

Nově otevřený úsek metra má délku osm kilometrů a zahrnuje sedm stanic v centrální části města, z nichž dvě jsou přestupní na stávající první a druhou linku metra. Součástí stavby je i nové depo Zemljane.

Projektování linky bylo zahájeno v roce 2010. Metroprojekt je autorem dopravně urbanistického a základního technického návrhu trasy a stanic, na který následně navázaly realizační projekty bulharských inženýrů. V současné době probíhá výstavba dalších čtyř stanic. Dle projektu bude mít třetí linka po celkovém dokončení 21 stanic.

Projekt sofijského metra je největší zahraniční zakázkou v historii Metroprojektu. „Čeští projektanti metra mají ve střední a východní Evropě skvělé jméno. Naší výhodou je, že jsme získávali zkušenosti na projektu metra v Praze,“ uvedl generální ředitel společnosti David Krása.

Dosud mělo metro v bulharské metropoli dvě linky v celkové délce 39 kilometrů. Stavba prvního úseku začala již v 80. letech, druhá linka byla uvedena do provozu v roce 2012. Třetí linka po dokončení povede z jihozápadu na severovýchod Sofie, stavba začala v roce 2015.

Převzato z webu Euro.cz

• Teritorium: Bulharsko
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme