V Černínském paláci se konalo Česko-kambodžské podnikatelské fórum

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky dne 14. října 2019 hostilo v Černínském paláci Česko-kambodžské podnikatelské fórum, které společně organizovala Hospodářská komora ČR a Kambodžská hospodářská komora. Setkání proběhlo u příležitosti dvoudenní návštěvy kambodžského premiéra Hun Sena v Praze. Fóra se zúčastnil kambodžský ministr obchodu Pan Sorasak.



Státní tajemník Ministerstva zahraničí České republiky Miloslav Stašek potvrdil zájem České republiky na rozvíjení vzájemných obchodně-ekonomických vztahů a uvedl konkrétní příklady spolupráce. Ministr obchodu Pan Sorasak vyzdvihl investiční možnosti a aktuální příležitosti ekonomické spolupráce v rychle rostoucí kambodžské ekonomice. Přítomné poté seznámil se strukturou kambodžského obchodu.

Během podnikatelského fóra byla podepsána tři memoranda. První bylo memorandum o spolupráci české a kambodžské obchodní komory, dále memorandum o spolupráci mezi diplomatickými akademiemi ministerstev zahraničí České republiky a Kambodžského království, a v závěru memorandum o výstavbě specializovaného zdravotnického centra společností VAMED CZ v Kambodži.

Prezident kambodžské obchodní komory Kith Meng, úspěšný podnikatel a vlastník „Royal Group of Companies“, ve své prezentaci upozornil na rychle rostoucí potřeby ve stavebním průmyslu a v energetice, se zvláštním důrazem na solární a hydro energii. Zároveň vyzdvihl roli Kambodži jako zajímavé destinaci pro „hub“ investice, díky kambodžským speciálním ekonomickým zónám, které podnikatelům umožňují 100% úlevu z korporátních daní až na 9 let a další investiční pobídky.

Dále se na fóru představily české firmy, které mají o Kambodžu obchodní zájem. Jednou z nich byl například velmi úspěšný start-up Big Terra, který zpracovává satelitní data, údaje z meteorologických stanic a numerické modely počasí pro potřeby zemědělců.

Foto: MZV ČR

• Teritorium: Afrika | Kambodža | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme